НОВИНИ

Среща във Виена за мигрантския поток

Австрийският министър на външните работи защити решението на своята страна да не покани Гърция на конференция със западнобалкански страни, посветена на мигрантската криза. Срещата във Виена има за цел да намери общи решения за възпиране на мигрантския поток.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:55, 24.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
среща виена мигрантския поток

Гърция ясно е показала, че не проявява интерес към намаляване на мигрантския наплив и дори желае да продължи да пропуска мигрантите да преминават към Македония, откъдето те продължават на север. Изявление в този дух направи австрийският външен министър преди страната на срещата във Виена.

Гърция вече изпрати протестна нота по повод срещата. Основната причина е въведените от Австрия ограничения върху броя на бежанците за влизане на нейна територия. Страната е последна спирка по пътя към Германия. Въведените от нея ограничения дадоха повод и други държави да пробегнат до подобни мерки. В резултат немалко мигранти останаха блокирани в Гърция, след като и Македония наложи ограничения.

Даниел Митов, министър на външните работи на България: "Ясно сме заявили позицията си по отношение това как трябва Европа да се справя с бежанската и миграционна криза. Фокусът е върху външните граници на ЕС и не приемаме никакви сепаративни действия вътре в рамките на ЕС за затваряне на вътрешни граници".

Мигранти с малки деца блокираха през последните часове магистрала в централната част на Гърция с искане да преминат в Македония. Семейства скандираха "Искаме да отидем", след като полицията ги спря в района на Темпи. По-рано днес от островите, граничещи с Турция, в континенталната част на Гърция пристигнаха 1600 мигранти. Гръцката полиция е била инструктирана да спира автобусите с мигранти, пътуващи към селището Идомени на границата с Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът изрази готовност да прекрати концесията за ски-зона Банско
Премиерът изрази готовност да прекрати концесията за ски-зона Банско
Ръководството на БНБ с над 500 000 лв. бонуси преди фалита на банката
Ръководството на БНБ с над 500 000 лв. бонуси преди фалита на банката