НОВИНИ

Още мерки срещу мръсния въздух в София

Комисията за опазване на околната среда към Столичната община гласува още мерки срещу мръсния въздух в София. Прилагането им трябва да започне през февруари. При високи нива на замърсяване, забраната за паркиране в Синя зона ще важи и за Зелената. При дълготрайна прогноза за замърсен въздух кметът на София ще има правомощията да разпорежда забрана за движение в центъра и дори въвеждане на безплатен градски транспорт. Комисията се отказа от предложението за забрана на влизането в централната част на автомобили с четни или нечетни номера.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
21:01, 23.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Мярката за забрана за паркиране в платените зони ще влиза в сила едновременно с въвеждането на така наречения „зелен билет".

Лорита Радева - председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори: Гражданите ще имат предварителната информация и съответно осигурената възможност за придвижването със зелен билет, тоест на 1 лев за цялата градска мрежа в този конкретен ден.

Мерките включват още допълнително миене и метене на улиците, както и допълнителна такса за работата на багери, булдозери и валяци.

Лорита Радева - председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори: При прогноза за превишаване от 50 -100 микрограма, още на този етап въвеждаме, както мярката по оросяване и допълваме - мярката за допълнително миене.

Освен двудневна прогноза за нивата на фините прахови частици, системата за ранно оповестяване ще дава информация и за актуалните нива на замърсяване на въздуха.

Диана Димитрова - Сдружение "Горичка": Откакто тази прогноза е включена, показва, че не винаги прогнозата е коректна и от тази гледна точка трябва поне на месечна база да се преглежда какво е дал софтуерът като прогноза и какво е било реалното.

Тъй като всички мерки, които бяха обсъждани са базирани именно на тази прогноза.

Неправителствени организации предлагат още при вероятност за повишени нива на фини прахови частици, информацията да се съобщава в прогнозата за времето в новинарските емисии на телевизиите.

Всички мерки срещу мръсния въздух ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят проверка в дома за деца с увреждания Хризантема в Габрово
Правят проверка в дома за деца с увреждания "Хризантема" в Габрово
Невъзпитаните карикатуристи откриват трета изложба
"Невъзпитаните" карикатуристи откриват трета изложба