НОВИНИ

Надежда Нейнски: България има голям потенциал да играе важна роля в региона

В студиото на „Денят започва“ посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски заяви, че България има голям потенциал да бъде важен фактор на Балканите. Според Нейнски не бива да се отдава твърде голяма важност на срещата на върха между ЕС и Турция отвъд това, че диалогът е вече възстановен. Тя подчерта важността на това страните на Балканите да са свързани както физически, така и духовно.Надежда Нейнски заяви, че е в България, за да обсъди с вътрешния министър на какво ниво ще бъде представителството на България на конференция в Одрин за трансграничното сътрудничество.Нейнски коментира, че ситуацията в Сирия ще повлияе на президентските избори в Турция, които по думите ѝ са основен фокус на политическия живот в югоизточната ни съседка.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 07.05.2018
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Срещата между ЕС и Турция беше много важна, но не бива да се натоварва с прекомерни очаквания, заяви посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски. Срещата е важна с това, че двете страни са започнали отново да си говорят, и то по горещите теми, допълни тя.

Надежда Нейнски, посланик на България в Република Турция: Моите впечатления са, че диалогът стана по-динамичен и на практика в момента са отворени всички теми за разговор. Поддържането на диалога дава възможност да има контрол върху ситуацията.

Радвам се, че правителството продължава активната политика на Балканите, заяви Надежда Нейнски. Тя посочи, че е имало време, когато Балканите не са били приоритет за страната ни, макар че тя има неоценима експертиза за района.

Надежда Нейнски, посланик на България в Република Турция: България има голям потенциал да играе важна роля в региона. И това е една голяма инвестиция.

Тя посочи, че подобна инвестиция са усилията на България, в рамките на Българското европредседателство, да се подобри свързаността между страните на Балканите. Свързаността дава възможност на народите да се опознаят по-добре и да намерят общото помежду си, а не онова, което ги разделя.

;

Отношенията между съседите са по-сложни от отношенията между две отделни държави, посочи Нейнски. Това прави добрите международни отношения на Балканите необходимост. Според Нейнски е важно, че отношенията между България и Турция се осъществяват без посредник.

За пример тя даде конференция за трансграничното сътрудничество в Одрин в края на този месец, която ще бъде част от посещението на европейски делегации в различни части на Турция. На нея ще се постави въпросът за прилагането на споразумението между ЕС и Турция за бежанците и добрите практики между България и Турция в защита на границите. Ще има представители от българска и турска страна, ЕС и Фронтекс.

Ще присъства и турският вътрешен министър, като предстоят разговори с българския вътрешен министър на какво ниво ще бъде представена България, посочи Нейнски.

Други примери за добри междусъседски отношения между България и Турция са общите проекти от енергетиката и от обществена важност като възстановяването на т.нар. „Желязна църква“ в Истанбул. Обновеният български храм е добър символ на диалога, допълни посланикът ни в Турция.

;

В момента фокусът в Турция са президентските избори, заяви Нейнски. В Сирия се отразяват интересите не само на глобалните суперсили, но и на регионалните играчи като Турция, заяви Нейнски. Тя направи прогнозата, че ситуацията в Сирия ще повлияе на изборите.

Българските граждани в Турция могат да контактуват по всяко време с посолството ни чрез фейсбук страницата му, например, посочи Нейнски. Основните въпроси, които българските изселници там поставят, са консулски, допълни тя. По думите ѝ българските изселници в Турция са „част от общата мозайка на българо-турските отношения“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмицата започва с гръмотевични бури
Седмицата започва с гръмотевични бури
Бебе в екипа на БНТ
Бебе в екипа на БНТ