НОВИНИ

Американски политолог говори в София за т. нар. "движения на гнева"

Какво е общото между "Ислямска държава", нацистка Германия и маоизма по време на китайската културна революция? Сравнение между тези т. нар. "движения на гнева" направи американският политолог Кен Джауит по време на тридневното си посещение в София. Джауит пристигна по покана на Центъра за либерални стратегии, за да изнесе мемориална лекция по темата в памет на българския мореплавател и политически изследовател Юлия Гурковска.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:34, 14.09.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според Кен Джауит "движенията на гнева" притежават три задължителни характеристики - лидер, за когото си заслужава да умреш, апокалиптична идеология и нихилистично насилие, породено от комплекс за малоценност спрямо Западния свят.

Въпреки че даде пример с германския нацизъм и китайския маоизъм, Джауит каза, че в днешно време най-често такива движения се зараждат в мюсюлмански общества. А неефективната интеграционна политика на западните държави допълнително задълбочава проблема.

Кен Джауит - политолог и преподавател по политически науки: Ако имате голям брой неинтегрирани имигранти, тогава най-амбициозните сред тях млади мъже и жени, които нямат достойнство, работа, сигурност и възможност за брак, се превръщат в престъпници, отиват в затвора, срещат имами и стават джихадисти. Тези хора имат нужда от работа и интеграция в обществото.

Джауит смята, че другата важна цел в борбата с тероризма трябва да бъде самото унищожаване на "движенията на гнева".

Кен Джауит: Докато съществува "Ислямска държава", съществува и прекалено привлекателна алтернатива и никога няма да разрешите проблема с тероризма в европейските градове."

Както Джауит, така и модераторът на дискусията Иван Кръстев, не виждат опасност в България да се появи "движение на гнева".

Кен Джауит: Доколкото виждам, в България няма голям брой имигранти. Турското общество е малцинство, но като цяло съществува мирно съжителство между хората в България.
Иван Кръстев - политолог: България може да има много други проблеми, но този тип "движения на гнева", не мисля, че от този тип апокалиптичен характер, за който говорихме, може да бъде характерен за нас.

Съветът на Джауит към Западния свят е никога да не подценява организации като "Ислямска държава". Според него последствията могат да бъдат толкова апокалиптични, колкото е тяхната идеологията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дизайнерите обръщат правилата
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дизайнерите обръщат правилата
Плевнелиев: За първи път от години сигурността в Европа е тотален приоритет
Плевнелиев: За първи път от години сигурността в Европа е тотален приоритет