НОВИНИ

Борисов: През декември се срещам със Заев и Рама за коридор №8

През декември уговаряме среща със Световната банка за изграждането на Коридор №8. На нея ще присъстват премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Евксиноград.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
11:02, 04.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
борисов декември срещам заев рама коридор

Борисов уточни, че на срещата ще се търси финансовата схема за финансирането на шосейната и железопътна връзка, която трябва да съедини трите държави.

Премиерът подчерта, че балканските страни са загубили твърде много време, за да се правят на велики, но това е направило региона най-бедният в Европа. "За това не ни е виновен Брюксел“, категоричен е Борисов.

Той посочи, че в момента все още се обсъжда конкретна дата за провеждането на Европейски съвет в София, на който главна тема ще бъдат Западните Балкани. Говори се за датата 5 и 6 май, но по молба на холандския премиер Рюте тя може да се отложи.

Борисов коментира и гръцко-македонските отношения. "Трябва да има решение между Гърция и Република Македония. Това трябва да го направят премиерите на тези две държави. Да кажат и да го намерят, както го направихме ние. Иначе Гърция ще ги спира и за НАТО и ЕС", каза премиерът.

Борисов смята, че раната Косово не трябва да се бърка, не трябва да се изважда отново. Връщайки се към проблема Косово ще се отдалечи европейската перспектива.

"Казах на президента Александър Вучич, че завръщането към темата Косово няма да им донесе успех. Бъркате в раната. Единственият шанс е Косово и Сърбия да забравят това, което се е случило, въпреки че е напоено с кръв. Няма по-добро от европейската перспектива за тези две държави“, категоричен е Борисов, коментирайки огорчението на Белград от решението на Европейската комисия да не признае референдума за независимост в Каталуния, докато преди 10 години независимостта на Косово бе призната.

Сърбия и Косово трябва да подпишат Договор за добросъседство, както го направиха България и Република Македония, посъветва Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: С госпожа Йончева ще се видим в съда
Делян Добрев: С госпожа Йончева ще се видим в съда
Сандански с интернет платформа за сигнали
Сандански с интернет платформа за сигнали