НОВИНИ

Дончев: Пробивът в масивите на НАП е тежък киберинцидент

Евентуална глоба, която ще бъде наложена на НАП заради източването на лични данни, ще бъде платена от публични приходи, заяви пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев. Той определи пробива в масивите на НАП като тежък киберинцидент. По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:16, 26.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
дончев пробивът масивите нап тежък киберинцидент

За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев.

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ, каза още Дончев и допълни, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

;

Дончев участва в предварително планираното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район във връзка с африканската чума по свинете. Ситуацията вицепремиерът определи като много тежка. Огнищата са вече 22.

Един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие.

Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия, заяви Дончев и добави, че трябва да бъдат взети всички мерки да се ограничи разпространението на заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария временно спря високоскоростните влакове Талис и Евростар
Авария временно спря високоскоростните влакове Талис и Евростар
Детските градини и училищата създават екипи за превенция на отсъствията
Детските градини и училищата създават екипи за превенция на отсъствията