НОВИНИ

Франция призова Русия да осъди инициативата за провъзгласяване на Малорусия

Франция, един от гарантите на мирните договорености от Минск, призова Русия да осъди обявената от Донецк инициатива за създаване на държава Малорусия в нарушение на договореностите, заяви в комюнике френското външно министерство, цитирано от Франс прес и ТАСС.

франция призова русия осъди инициативата провъзгласяване малорусия
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 18.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

"Русия трябва да осъди този свършен факт, което представлява нарушение на минските договорености и предава духа на преговорите", отбеляза Париж.

"Споразумението от Минск е единствената призната от всички страни рамка за постигане на мирно и трайно уреждане на кризата", подчерта външното ведомство.

Украинският външен министър Павло Климкин осмя в Туитър "панаирджийското зрелище на марионетките на Кремъл".

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко отхвърли идеята за новата държава, описвайки лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко като участник "в куклено шоу", в което конците дърпа Русия, за да отправи послание, посочва Ройтерс.

Украински представители казаха, че Русия иска да покаже на света, и особено на САЩ, че може да поддържа кризата и да я задълбочи при нужда.

Този месец САЩ назначиха нов специален представител за украинската криза и Москва и Вашингтон вероятно редовно ще си отправят нападки по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети протест в защита на паметника 1300 години България при НДК
Пети протест в защита на паметника "1300 години България" при НДК
Космическа снимка запечата пожарите на Балканите
Космическа снимка запечата пожарите на Балканите