НОВИНИ

Излизането от еврото, искано от Марин льо Пен, е под въпрос

Марин льо Пен продължава ли да иска страната й да излезе от еврозоната? Да. В интервю за в. "Паризиен" вчера Льо Пен отново потвърди, че Франция ще има "национална валута", ако тя бъде избрана за президент на републиката, информира сайтът romandie.com, позовавайки се на Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:15, 01.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
излизането еврото искано марин льо пен въпрос

Тази формулировка обаче отсъства от споразумението между председателката на Националния Фронт Льо Пен и лидера на антиевропейската партия "На крак, Франция", Никола Дюпон-Енян, когото тя обяви, че ще назначи за премиер при победа на втория тур на президентските избори.

Сред 144-те ангажимента като президент в кампанията си за поста държавен глава на Франция Марин льо Пен твърдеше, че "възстановяването на национална валута, пригодена за нашата икономика" е "лостът за конкурентоспособността ни".

През 2012 година тя бе още по-категорична: "Краят (...) на еврото е условието за икономическото възраждане на Франция. Оставането в еврозоната е равнозначно да се обречем на смърт на бавен огън".

Марин льо Пен често повтаряше през последните месеци, че преговорите с Брюксел (за излизане) ще започнат незабавно след влизането й в Елисейския дворец и че ще продължат 6 месеца преди референдум по принадлежността към ЕС, а следователно и към еврозоната.

В началото на април обаче г-жа Льо Пен каза, че ще изчака, преди да започне да преговаря, да минат изборите в Германия, насрочени за 24 септември, и италианските (20 май 2018 година - бел. ред.).

Каква е целта на този завой?. Да внесе успокоение сред избирателите. Според проучване на института за изследване на общественото мнение Ифоп от края на март, направено за в. "Фигаро" и Фондация "Робер Шуман", само 28 на сто от анкетираните искат Франция да излезе от еврозоната и да си върне франка. Процентът на далите такъв отговор е най-ниският от 2012 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души загинаха при тежък инцидент в корабостроителница в Южна Корея
Шестима души загинаха при тежък инцидент в корабостроителница в Южна Корея
В Русе деца пяха на всички езици на страните от ЕС
В Русе деца пяха на всички езици на страните от ЕС