НОВИНИ

Каракачанов представи план за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представи идеен проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на мемориала, който ще увековечи подвига на българските воини по време на Дойранската епопея.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 18.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Идеята се заражда още на фронта преди 100 години, но и досега в Плевен няма паметник на героите от Дойран. От няколко месеца върви дарителска кампания. Събрани са около 10 000 лева. Материалът за петте фигури ще бъде извлечен от гилзи. В следващите дни макетът може да се види в Плевен, а след това ще бъде показан и в парламента. Определено е и мястото за паметника, който трябва да бъде готов и открит догодина.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Героите от Дойран, войниците от Девета плевенска дивизия и техният командир генерал Вазов не само удържат, но и нанасят поражение на противниците на България. Именно воините от Девета плевенска дивизия са тези, благодарение на които България е в тези си граници в момента. Тези хора заслужават уважение, заслужават да им бъде издигнат паметник.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 АПИ показа новите терминали за закупуване на електронни винетки
АПИ показа новите терминали за закупуване на електронни винетки
Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ
Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ