САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Лидерите на управляващите партии Румъния на съд

Върховният касационен съд на Румъния възобнови процесите срещу лидерите на двете управляващи партии - Ливиу Драгня и Калин Попеску Търичану. Поради пенсиониране на един от съдиите съдебната процедура се подновява, включително с изслушването на обвиняемите и свидетелите. Днес Драгня беше посрещнат с протест пред сградата на съда.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:53, 03.10.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
лидерите управляващите партии румъния съд

"Не корупция, правосъдие!" викаха протестиращите пред румънския Върховен касационен съд. Някои хора поклащаха белезници. Председателят на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията през лятото на 2016 г. по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и към документни измами в качеството му на председател на Окръжен съвет. Той има и условна присъда за изборни измами.

Заради всичко това не можа да заеме премиерския пост. Драгня беше посрещнат и от журналисти, но отказа да говори. Днес се поднови и делото срещу лидера на по-малкия коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите. Калин Попеску Търичану е обвинен за лъжесвидетелстване под клетва по дело за незаконни сделки със земя, пране на пари и други престъпления.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Ще се изостри ли противопоставянето между институциите?
В "Референдум": Ще се изостри ли противопоставянето между институциите?
Новият граничен пункт при Кайнарджа съживява икономиката в пограничния район
Новият граничен пункт при Кайнарджа съживява икономиката в пограничния район