Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ловът на диви свине ще бъде удължен

Ловът на дива свиня тази година ще бъде удължен с три месеца. Това е една от мерките в борбата със заболяването африканска чума по свинете. Това заяви във Велико Търново днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на национална среща с областните председатели на епизоотичните комисии, Агенцията по безопасност на храните и ветеринарните власти.

от БНТ
18:46, 09.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Министър Танева допълни, че целта на тази мярка е намаляването на популацията на дивите свине и ограничаване разпространението на заболяването.

Заместник-земеделският министър Атанас Добрев заяви във Велико Търново днес, че до момента у нас 33 са потвърдените случаи на африканска чума при дивите свине.

„Традиционно както последните години е около 2,5 на 100 хектара е дивечовият запас на територията на страната. Нашата цел е да го сведем до 0,3 бр. на 100 хектара. Затова са и тези мерки, говоря законодателно. Това е само начинът, ако искаме на територията на България да остане, както дива, така и питомна свиня!“, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

До 26 август трябва да приключи санитарното прочистване и дезинфекцията на стопанствата тип „заден двор“, след което се очаква да започне и изплащането на обезщетенията от по 300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си, заяви земеделският министър Десислава Танева.

„Отговорността затова е на кмета на населеното място и ветеринарния доктор, изрично искам да подчертая, тъй като в страната има 4 или 5 села, които по закон или извън закон, затварят пътища в знак на протест, тъй като в техните села доброволното усвояване на домашни прасета е значително, те се организират някои от тях лично от съответните кметове, искам да кажа, че отговорността за получаването на това обезщетение ще е изключително тяхна“, подчерта Танева.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха днес, че до момента 115 000 прасета от индустриални ферми и 725 от домашни стопанства вече са умъртвени и загробени. Прасета тип „заден двор “ ще могат отново да отглеждат животни след година, като обаче ще трябва да отговарят на критериите за биосигурност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експозиция във Варна е посветена на 60 години подводна археология в България
Експозиция във Варна е посветена на 60 години подводна археология в България
Правителствена криза в Италия след като Салвини поиска предсрочни избори
Правителствена криза в Италия след като Салвини поиска предсрочни избори