НОВИНИ

Ловът на диви свине ще бъде удължен

Ловът на дива свиня тази година ще бъде удължен с три месеца. Това е една от мерките в борбата със заболяването африканска чума по свинете. Това заяви във Велико Търново днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на национална среща с областните председатели на епизоотичните комисии, Агенцията по безопасност на храните и ветеринарните власти.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 09.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Министър Танева допълни, че целта на тази мярка е намаляването на популацията на дивите свине и ограничаване разпространението на заболяването.

Заместник-земеделският министър Атанас Добрев заяви във Велико Търново днес, че до момента у нас 33 са потвърдените случаи на африканска чума при дивите свине.

„Традиционно както последните години е около 2,5 на 100 хектара е дивечовият запас на територията на страната. Нашата цел е да го сведем до 0,3 бр. на 100 хектара. Затова са и тези мерки, говоря законодателно. Това е само начинът, ако искаме на територията на България да остане, както дива, така и питомна свиня!“, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

До 26 август трябва да приключи санитарното прочистване и дезинфекцията на стопанствата тип „заден двор“, след което се очаква да започне и изплащането на обезщетенията от по 300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си, заяви земеделският министър Десислава Танева.

„Отговорността затова е на кмета на населеното място и ветеринарния доктор, изрично искам да подчертая, тъй като в страната има 4 или 5 села, които по закон или извън закон, затварят пътища в знак на протест, тъй като в техните села доброволното усвояване на домашни прасета е значително, те се организират някои от тях лично от съответните кметове, искам да кажа, че отговорността за получаването на това обезщетение ще е изключително тяхна“, подчерта Танева.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха днес, че до момента 115 000 прасета от индустриални ферми и 725 от домашни стопанства вече са умъртвени и загробени. Прасета тип „заден двор “ ще могат отново да отглеждат животни след година, като обаче ще трябва да отговарят на критериите за биосигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експозиция във Варна е посветена на 60 години подводна археология в България
Експозиция във Варна е посветена на 60 години подводна археология в България
Правителствена криза в Италия след като Салвини поиска предсрочни избори
Правителствена криза в Италия след като Салвини поиска предсрочни избори