НОВИНИ

Мраморен блок пристига във Версай 350 г. след поръчката

Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен във Версайския дворец през 2024 г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:26, 25.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още
мраморен блок пристига версай 350 поръчката

Камъкът е бил изгубен през XVII в. и е бил намерен от работници, добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. Той тежи три тона. Френската мраморна асоциация е намерила заповедта за доставка от преди триста и петдесет години и се ангажирала да го достави.

Първоначално блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца, но тъй като мраморът така и не пристига, параклисът е бил украсен различно.

Все още е загадка защо поръчката не е доставена до Париж. Но е взето решение той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през XVII в. Така ще се направи и информационна кампания за отминалите времена, и рекламна кампания за туристическата дестинация.

Първо блокът ще бъде пренесен с вагони, теглени от коне до южния канал. Оттам той ще достигне пристанище на атлантическото крайбрежие. След това блокът ще бъде пристигне в Нормандия, откъдето по река Сена ще бъде докаран до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха.

Според експерти операцията ще отнеме около 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинират децата от ромския квартал в Русе срещу морбили
Ваксинират децата от ромския квартал в Русе срещу морбили
Рокли от шоколад на ревю в Брюксел
Рокли от шоколад на ревю в Брюксел