НОВИНИ

Париж предложи да бъде медиатор на кризата между Катар и арабските държави

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви по време на посещението си в Доха, че Париж иска да помогне на посредника Кувейт в решаването на кризата между Катар и редица държави от Персийския залив и Северна Африка.

париж предложи медиатор кризата катар арабските държави
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 15.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

„Франция трябва да помага в посредничеството, водено от Кувейт“, каза Льо Дриан след разговори със своя катарски колега шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

Френският дипломат пристигна в Катар за обиколка на страните от Персийския залив, чиято цел е решаване на кризата между Доха от една страна и редица арабски държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет.

Льо Дриан призова за диалог и спокойствие.

Жан-Ив льо Дриан, външен министър на Франция: Франция е много разтревожена от внезапното влошаване на отношенията между Катар и много от неговите съседи… Франция разговаря с всички тези държави, за да помогне при търсенето на решение.
;

Льо Дриан трябва да посети също Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ. Неговата обиколка идва след тази на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който обаче постигна слаб прогрес.

Рияд и неговите съюзници наложиха санкции на Доха на 5 юни, които включват затварянето на единствената сухопътна граница на Катар и забрана за достъп до въздушно пространство, разпореждайки на своите граждани да напуснат емирството. Причина за острата реакция на държавите са обвиненията, че Катар подкрепя тероризма и има прекалено близки отношения с Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонската партия ГРОМ иска референдум за договора с България
Македонската партия ГРОМ иска референдум за договора с България
Нападателят от египетския курорт действал от името на ИД
Нападателят от египетския курорт действал от името на ИД