НОВИНИ

​Пентагонът иска 7 милиарда за борбата с джихадистите

Пентагонът поиска през фискалната 2017 година да бъдат отпуснати 7 милиарда долара за борба с терористичната групировка "Ислямска държава". Това е с около 35% повече в сравнение с отпуснатите досега средства по това перо от федералния бюджет.

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 02.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Поисканото от отбранителния министър Аштън Картър увеличение на бюджета за борба с джихадистите, по негови думи, има за цел "успокояване на европейските съюзници на Съединените щати". Част от средствата ще отидат и за повишаване на киберсигурността. Единствено не е ясно дали това допълнително финансиране ще се прилага и за операции срещу "Ислямска държава" извън Ирак и Сирия.

От Пентагона съобщиха още, че американските военни инструктори в Ирак са обучили над 17 хиляди военни и 2 хиляди полицаи за една година. Тогава международната коалиция срещу джихадистите създаде няколко лагера за обучение на иракските военни и полицаи. За това време са били нанесени над 10 хиляди въздушни удара по цели на териториите на Ирак и на Сирия, а "Ислямска държава" е загубила контрола над 40% от превзетите от нея територии.

Артилерията на турските въоръжени сили е обстреляла погранични сирийски територии тази нощ, като един от ударите е бил нанесен по околностите на пристанищния град Латакия. Съобщава се за няколко ранени при попадението. Външното министерство на Сирия призова турското правителство да прекрати нарушаването на суверенитета на Сирия и да уважава нормите на международното законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Мистура ще докладва за хода на преговорите за Сирия в края на февруари
Де Мистура ще докладва за хода на преговорите за Сирия в края на февруари
Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с почти равна подкрепа в Айова
Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с почти равна подкрепа в Айова