НОВИНИ

Правдолюб Иванов – между световните и личните страхове

"Все повече осъзнавам, че мислейки за сoциални, политически и глобални проблеми, конфликти и опасности, всъщност премислям собствените си страхове." Това откровение е изходната точка за най-новата провокация на Правдолюб Иванов – изложбата „На грешната страна“ в галерия „Сариев“ в Пловдив.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
19:00, 17.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

„На грешната страна“ – трудноразчетим неонов надпис посреща на витрината на галерията. Заглавието на работата е „Ти си...“ Събираш две и две и схващаш: „Ти си на грешната страна“. Но от друга страна - четеш трудно - надписът е огледален.

Правдолюб Иванов, художник
"Ако ти си зад надписа „На грешната страна“ и светлината е в другата посока, очевидно не се отнася за теб. Може би ти си на вярната и от вярната страна грешната изглежда по този начин.".

Художникът признава, че и сега го занимава усещането за тревожност - от това, че винаги трябва да се правят някакви, но много повече в работите си събира своите най-лични лутания, спомени и въпроси.

Правдолюб Иванов
"Сама по себе си изложбата и работите, по-скоро не е идея да тревожат хората, а от една страна като визуално забавление, не развлечение, забавление, от друга страна, като някакво фокусиране върху това, което се случва около нас, без да имат претенция работите за политически."

Колко е определяща личната перспектива се вижда в рисунката „Истини“. Реплика на фрагмент от картина на Дюрер е изведена в икона на насилието или в лозунг от близкото минало... Всеки търси своята страна, без да бъде упътван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлин Танчев: Основното нещо, което трябва да е приоритет, е образованието
Светлин Танчев: Основното нещо, което трябва да е приоритет, е образованието
Ген. Атанас Атанасов: Политическата криза ще доведе до забавяне на икономиката
Ген. Атанас Атанасов: Политическата криза ще доведе до забавяне на икономиката