НОВИНИ

Борисов: "Балкански поток" е един милиард по-евтин от "Южен поток"

Първите 11 км. от газопровода "Балкански поток" са готови. Премиерът Борисов инспектира завършения участък от българи-турската газова връзка до компресорната станция Странджа. Присъстваха и представители на правителствата на Унгария, Сърбия, Турция, Русия, и Саудитска Арабия.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:03, 21.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

След станция "Странджа" премиерът се насочи към Кнежа, където преди 4 дни започна строителството на "Балкански поток". Цената на проекта е над 2 млрд. лева. Целта е да бъде изграден алтернативен маршрут за руския газ вместо през Украйна - през Турция, България, Сърбия и Унгария за Централна Европа.

Сърбия ще е готова със своя участък до края на тази година, по договор България трябва да завърши газопровода до средата на 2020 г.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Това е един проект, който е важен за Балканите и неслучайно го наричаме "Балкански поток". Един милиард по-евтин от "Южен поток". Изиграха се процедурите, спечели компанията на Саудитска Арабия. Виждате консорциума колко е голям. 10 лота в момента се работят и сега докато сме тук не спират, защото искаме едновременно със сърбите да станем готови. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция. Газовият хъб "Балкан" ще дава възможност на борсата всеки да си прекара най-евтиния газ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1 млрд. лева ще бъдат изплатени на земеделците до края на годината
Близо 1 млрд. лева ще бъдат изплатени на земеделците до края на годината
Столтенберг: С нетърпение очакваме Северна Македония в НАТО
Столтенберг: С нетърпение очакваме Северна Македония в НАТО