НОВИНИ

​Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Йордания

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Йордания от 15 до 17 декември по покана на крал Абдула Втори бин ал-Хусейн. В кралския дворец в столицата Аман българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула на 16 декември.

bnt avatar logo
от БТА
17:28, 14.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
​президентът румен радев заминава официално посещение йордания

Във фокуса на визитата е задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Близкия Изток и миграционната криза.

В бизнес делегацията, която придружава президента, са включени редица представители на български компании в областта на отбранителната индустрия, които ще обсъдят със свои партньори от Йордания реализацията на общи проекти. В Аманската търговска камара Румен Радев ще открие Българо-йорданския бизнес форум, в който ще участват и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

В Аман държавният глава ще се срещне с представители на общността ни в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България. Президентът Румен Радев ще посети съоръжението за научни експерименти SESAME, което е единствено по рода си в Близкия изток. Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията цели да предостави възможност за изследвания в редица сфери и същевременно да насърчи международното научно сътрудничество.

По време на визитата си в Йордания президентът ще посети също Центъра за подготовка на специалните сили "Крал Абдула II", както и древния град Петра. Водената от българския държавен глава делегация включва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на изпълнителната власт, представители на 30 български фирми, както и проф. Леандър Литов - ръководител на българския екип от учени в ЦЕРН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60% са загубите от течове, готвят ни ново поскъпване на водата
Над 60% са загубите от течове, готвят ни ново поскъпване на водата
Незаконно оръжие​ и голяма сума пари са намерени до тялото на Тодор Николов​
Незаконно оръжие​ и голяма сума пари са намерени до тялото на Тодор Николов​