Лютеницата, която се продава в магазините, не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по повод твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в бурканчетата на популярна фирма е открито вещество със сходни на наркотик качества. Компанията производител обмисля да търси правата си по съдебен път, след като получи протоколите от изследванията, направени в Белгия.
Няма категорични доказателства, че в изследваната по желание на "Активни потребители" лютеница е открито веществото олеамид. Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, категорични са от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Дори да се установи съдържание на олеамид, няма опасност за потребителите, защото веществото не е вредно за здравето. Затова от фирмата, която произвежда популярната лютеница обясняват представените преди два дни изследвания с търсене на сензация и намаляване на продажбите на фирмата.
Рангел Пинджев - собственик на фирма производител: "Рано е още да кажа дали има някакъв спад, предполагам, че ще има при всички положения".
Мисля, че е редно да си потърсим правата, но ще го обсъдим това нещо.
От лабораторията, в която са проверили съдържанието на 12 марки лютеница и са изпратили проби в Белгия обясняват, че са предупредили, че веществото е опасно на база на научни изследвания в чужбина.
д-р Сергей Иванов - Център по биология на храните: - В какви количества е опасно тогава? - Не можем да Ви кажем, не е изследвано върху хора това съединение, а върху животни. Затова ние просто цитираме какво има достъпно. Акредитацията на държавната българска служба за акредитация не е необходима на никой. В момента в света няма лаборатория, която да е акредитирана за мерене на олеамид.
Относно твърденията, че в лютеницата се влага високо количество захари, производителите обясниха, че спазват всички норми и не надхвърлят допустимите 16%. Тенденцията през последните години била точно обратното -подслаждането е по-малко, защото киселинността на доматите намалява.
Константин Ламбрев - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци: "През последните 20 години само в доматеното пюре количеството естествени захари се е повишило с 3 - 4 %. Киселинността е паднала".
От Асоциацията "Активни потребители" призовават да се забрани добавянето на захар в лютеницата, а ако се слага такава, продуктът да се продава на отделен щанд като имитиращ.
д-р Сергей Иванов - Център по биология на храните: "В момента стандартът е неадекватен. Той позволява ако се спазва точно, то въглехидратите да бъдат не 20%, а 30. Затова ние искаме да се постъпи, както с имитиращите млечни продукти".
От Агенцията по храните обясниха за БНТ, че няма причина да изпращат проби от лютеница за изследване в чужбина, защото веществото олеамид не е опасно за здравето и няма други установени нарушения от страна на производителите.