НОВИНИ

Първи случай на африканска чума по свинете в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Мъртвото диво прасе е открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. Съоръжението е изпълнило предпазните си функции. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

първи случай африканска чума свинете българия
bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 23.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ е започнала прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Извършено е унищожаване и загробване на дивата свиня. Извършена е дезинфекция на мястото на загробване.

Ще се извършват постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България.

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната и са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015).

Стратегията за контрол на АЧС е основана на ранно откриване на болестта и прилагане на стриктни мерки за контрол и биологична сигурност в обектите. Към момента АЧС е констатирана в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Утре, 24 октомври, от 13 ч ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Силистра, на която ще бъдат обсъдени мерките, както и действията на различните служби в областта.

Мястото на откриване на мъртвата дива свиня е в близост до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на БАБХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по досиетата показа публично архивите на ДС
Комисията по досиетата показа публично архивите на ДС
Зам.-председателят на ОП: Валери Симеонов остава на поста вицепремиер
Зам.-председателят на ОП: Валери Симеонов остава на поста вицепремиер