НОВИНИ

Реформаторите спечелиха всички места в общинския съвет в Техеран

Кандидатите на реформаторите постигнаха съкрушителна победа на местните избори в иранската столица Техеран, вземайки всички 21 места в общинския съвет. Това става на фона на победата на президентските избори на Хасан Рохани, спечелил втори мандат на поста, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:45, 22.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
реформаторите спечелиха всички места общинския съвет техеран

Иранската държавна телевизия съобщи днес, че Мохсен Хашеми Рафсанджани, синът на покойния президент и влиятелна фигура от средите на реформаторите Акбар Хашеми Рафсанджани, печели над 1,7 милиона гласа и така се нарежда на първо място сред кандидатите за общински съветници.

Резултатът означава, че реформаторите могат да заменят досегашния кмет на Техеран Багер Калибаф, който се беше кандидатирал на президентските избори, след което се оттегли, за да подкрепи твърдолинейния духовник Ебрахим Раиси.

В Иран общинските съвети избират кметовете и имат решаваща дума по въпросите за бюджетите и благоустройството. Както личи от съобщенията на иранските медии, реформаторите печелят големи победи и на други места.

На изборите за президент в петък Рохани, чието правителство през 2015 г. сключи споразумението със световните сили за ядрената програма на Иран, спечели категорично втори мандат на поста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последното представление на най-стария цирк в САЩ
Последното представление на най-стария цирк в САЩ
Връчват приза „Училище на годината” на 23 май в Благоевград
Връчват приза „Училище на годината” на 23 май в Благоевград