НОВИНИ

Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа

Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина за успешна трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци. Така надеждата, че изход от кризата с белодробните трансплантации има, беше бързо попарена и нашите пациенти имат шанс за спасение само като здравни емигранти.Какви са вариантите сега и кога ще приключи чакането - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенцията по Медицински надзор, към която от тази година преминаха трансплантациите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 08.08.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Росен Иванов, изп. директор на Агенцията по Медицински надзор: Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г, формирани са екипи, програмата е ясна. Към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят.
;

В ефира на предаването пряко се включи и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация.По думите й, пациентите са изключително притеснени от ситуацията.

И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс, заяви Маева.

В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева заяви още, че писмото от Виенската клиника с причините за прекратяването на споразумението трябва да бъде публично оповестено, като даде пример, че това се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации.

Росен Иванов обаче заяви, че към момента не разполага с текста на писмото.

;

За последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации, за съжаление всички органи заминават за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти, допълни Иванов.

Подготвя се голяма програма за обучение, този уикенд имаше семинар във Велико Търново на координатори по донорство, така че работим активно за подобряване на ситуацията, категоричен е директорът на Агенцията.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Владимир Чуков: Промените за жените в Саудитска Арабия са революция
Проф. Владимир Чуков: Промените за жените в Саудитска Арабия са революция
Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета
Нено Димов: Следим да няма риск за околната среда от загробването на прасета