Събират средства за стаж на трима ученици от школата на Теодосий Теодосиев

Трима ученици от школата на учителя по физика Теодосий Теодосиев са поканени на летен стаж в Сан Диего, Калифорния. За да стане обаче той реалност, на тримата ученици ще са нужни около 15 000 долара за транспорт, храна и настаняване.

от БНТ
12:15, 28.07.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Първите трима стажанти, които ще заминат за Калифорния, са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката - Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов.

Александър Глушков-16 г.: Понеже в училище обикновено се изучава само теоретичната част на физиката, няма никакъв начин за досег до експерименталната ѝ част, съответно в лаборатория, оборудвана лаборатория, има много повече възможности и начини да се докоснем до истинската част на науката.
Александър Проданов-15 г.: Аз лично съм изключително горд от факта, че бях избран като един от хората, които да отидат там, тъй като наистина проф. Теньо Попминчев е един така светъл представител - това, което България може да постигне в научната област. И наистина той с това, че е бил лауреат за Нобелова награда, с изключително голяма вероятност да спечели такава. С невероятното си постижение, което в интерес на истината е било смятано за невъзможно, преди той самият да го направи, мисля, че наистина да имаш възможност да се докоснеш до такъв човек е една много добра възможност.
;

Проф. Теньо Попминчев, който придоби световна известност с откритието си в лазерните технологии, е поканил и своя учител.

Теодосий Теодосиев: Аз не искам да ходя с тези деца. Предпочитам да отиде някой от нашите големи лауреати, които в момента учат някъде на запад, който е студент, перспективен, физик, лауреат, печелил медали от Световни олимпиади и който максимално ще възприеме нещата, които там се правят, които на предела на съвременната наука и може той да направи някое друго откритие.

За да се осъществи стажът обаче са нужни средства за транспорт, храна и настаняване на тримата стажанти за триседмичен период - около 15 000 долара.

;

Банковата сметка за дарения от България е:

Титуляр на сметката: Фондация "ТЕО"

Банка ДСК АД

Клон: Казанлък

BIC: STSABGSF IBAN:

BG41STSA93000021850154

Важно!
Необходимо е да се отбележи, че
средствата са за стаж в Popmintchev Labs.
……………………………….
За дарения от чужбина:

Name: Fondatsiya "TEO"
Address: 1, Trapezitsa str. 6100 Kazanlak, Bulgaria Bank
Name: DSK BANK Bank Address: 19, Moskovska str/ 5, Georgi Benkovski str
1036 Sofia, Bulgaria BIC/SWIFT
Code: STSABGSF
IBAN: BG41STSA93000021850154

Важно! Необходимо е също да се отбележи, че средствата са за стаж в Popmintchev Labs.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Връх Перелик в Родопите отново събра почитатели на музиката и планината
Връх Перелик в Родопите отново събра почитатели на музиката и планината
Ден на военноморските сили в Русия
Ден на военноморските сили в Русия