НОВИНИ

Румяна Арнаудова: Делото срещу Марешки и екипа му няма скоро да приключи

Делото срещу Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма скоро да приключи. Това заяви в "Денят започва" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според оценката на прокуратурата предстоят много действия, които трябва да се извършат. Трябва да се разпитат повече от 80 лица според предварителните разчети.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 26.06.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В действителност се касае за една мащабна и на територията на цялата страна дейност. Трябва да установим всяко отделно изпълнително деяние, за да убедим съда в това, че лицата са извършили престъплението, каза още Аранаудова.

Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. СРС-ата са били позволени по друго обвинение срещу варненския бизнесмен - за рекет и побой.

Собствениците на аптеките са били натискани да купуват лекарства от точно определен доставчик, в противен случай в близост до обектите им са били отваряни наказателни аптеки, които са продавали с 10 процента по евтини медикаменти. Така чрез дъмпингови цени са те са били принуждавани или да се съгласят или да продадат бизнеса си. Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 година са били отнети, за първи път в историята на тази агенция, 13 лиценза на аптеки, основните нарушения, за които са били санитарни и строителни изисквания, а на практика, а това е потвърдено и от съдилищата - Изпълнителната агенция по лекарствата не притежава компетенциите, за да санкционира собствениците на аптеки.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са действали в съизвършителство, т.е. обикновено съучастие. Според прокурорите от Окръжна прокуратура Варна е имало известни доказателства за наличие на организирана престъпна група и затова делото първоначално е изпратено в специализираната прокуратура. Но достатъчно такива доказателства няма. Ако в рамките на разследването, ако се съберат доказателства за група, делото отново ще бъде изпратено на специализираната прокуратура.

Наблюдаващите прокурори имат строен план за разследване, ако получат имунитетите на тримата депутатите. Считаме, че има известни доказателства за форми на съучастие и от други лица, но трябва да се съберат доказателства, за да се повдигнат обвинения, обясни още Арнаудова.

;

Във връзка с разследването на 23 юни прокуратурата поиска имунитетите на Марешки и още двама депутати от Воля - Кръстина Таскова и Пламен Христов, участвали в схемата. Пред БНТ Таскова заподозря политическа поръчка в действията на прокуратурата, а целта, според нея е сплашване. Тя отново потвърди, че няма проблем да се откаже от имунитета си. Припомни, че е участвала в инициативен комитет за премахване на депутатския имунитет, преди да стане народен представител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстина Таскова: Нямам проблем да се откажа от имунитета си
Кръстина Таскова: Нямам проблем да се откажа от имунитета си
Вижте пътя на едно спешно обаждане до 112
Вижте пътя на едно спешно обаждане до 112