НОВИНИ

​В Деня на труда родители се събраха на протест пред парламента

В Деня на труда родители се събраха на протест пред парламента с искане за спешна промяна в политиката на държавата за децата. Под мотото "Код: Черно" те настояха за реално безплатно детско здравеопазване, повече подкрепа за децата, останали без един родител, месечни детски добавки за всички родители, както и персонални пенсии за всички деца сираци.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:06, 01.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Минута мълчание. Свещ в ръка. Исканията - да бъдат защитени правата на всяко българско дете.

Златина Хаджипанайотова, организатор на протеста в София: Право на детски надбавки, право на безплатно лечение, право на персонална или наследствена пенсия при сираците.
Евелина: Системата погребва нашето бъдеще. Това са децата, които нямат бъдеще тук, те излизат навън, за да работят. Тези, които могат. Които не могат, остават тук и са обречени.
Ина: За нас е дълг да подкрепим всички деца. Това, че протестираме за деца и хора с увреждания, не означава, че само ние имаме проблем. Според мен специално проблемът е на всички деца, и на всички родители.

Протест на родителите имаше и във Варна. И там са недоволни, че не усещат подкрепа, не са сигурни нито за своето, нито за бъдещето на децата си.

Ана: Тук сме, защото ни омръзна държавата да абдикира от грижата за нашите деца. Не може хората да събират по едно левче, за да се купуват кувьози, не може да се събират левчета за лечение на деца в чужбина, защото не са одобрени от фонда.

Всички родители са категорични, че грижата за семействата трябва да стане едно от основните задължения на държавата ни. За да има българи и след 50 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на труда по света премина с протести, демонстрации и празнични прояви
Денят на труда по света премина с протести, демонстрации и празнични прояви
Честваме 142 години от Априлското въстание
Честваме 142 години от Априлското въстание