НОВИНИ

Вина от благоевградския регион все повече се търсят на българския пазар

Все повече производители на вино от Благоевградска област успяват да реализират продукцията си в страна ни, а не разчитат само на износ към други държави. Тази година за бранша е много добра , очаква реколтата да бъде висококачествена. Според специалисти българските вина са добре ценени и признати на международните пазари, тъй като вкусовите им характеристики не отстъпват на чуждите продукти.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
19:54, 11.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според винопроизводители от Благоевградска област все повече българи са склонни да опитват и консумират нетрадиционни за страната ни вина. Затова много от избите вече засаждат и отглеждат малко познати у нас сортове, а не разчитат само на типичните за региона видове грозде.

Радосвета Николова, търговски представител на изба: Санджовезе, смея да кажа Тивердо. Имаме така много интересни вина, които се получиха като цяло- Каберне Фран, има, има какво да се покаже”

Чужденците, които идват у нас предпочитат да опитват традиционните за страната ни сортове. Според бранша е необходимо обаче туристическите агенции да предлагат повече оферти за винен туризъм в региона, за да могат туристите да се запознаят с начина на производство на местните вина.

Симана Марковска, председател на „Пирински туристически форум”: Организацията на самите посещения. Ние в нашия регион вино имаме , имаме хубави, ценни сортове, които са интересно за ценителите, имаме хубаво и ценно вино, което избите го провеждат.

Винопроизводители настояват за по- голяма реклама от страна на държавата в чужбина, за да може българските вина да бъдат разпознаваеми на пазара. Да има представяне на родното вино от различните региони ,в които се отглеждат специфични сортове грозде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит изпрати свой представител на празника в Струмица
Патриарх Неофит изпрати свой представител на празника в Струмица
Българската Коледа помага на 8-годишния Божидар
"Българската Коледа" помага на 8-годишния Божидар