НОВИНИ

Юнкер: Украйна няма да се присъедини към ЕС и НАТО в близките 20-25 г.

Украйна ще може да се присъедини към ЕС и НАТО най-рано след 20-25 години, каза днес шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с което попари надеждите на страната за скорошно членство в двете основни организации на евроатлантическата общност.

bnt avatar logo
от БТА
22:06, 03.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
юнкер украйна присъедини нато близките

Юнкер каза това в реч в Хага по повод на референдума, който Холандия смята да проведе през април за споразумението за свободна търговия, сключено между ЕС и Украйна. Според шефа на Еврокомисията някои холандски избиратели неправилно са изтълкували това споразумение като първа стъпка към членство на Киев в Евросъюза.

Стремежът към по-близки връзки между Украйна и ЕС е в основата на сегашната криза в бившата съветска република, започнала с протести през 2013 г. заради провала да бъде финализирано споразумение за свободна търговия между страната и ЕС.

Нещата се развиха така, че споразумението все пак бе подписано и започна неговото осъществяване, което открива пътя за украинските граждани да могат да пътуват без визи в ЕС, отбелязва ДПА. Агенцията припомня и яростната съпротива на Русия срещу по-нататъшно разширение на НАТО на изток, което тя разглежда като заплаха за своята национална сигурност. Тя окупира Крим, където се намира една от главните руски военноморски бази, след като Украйна отстрани своя проруски настроен президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск към Анкара: Европа би желала бързо и мащабно връщане на мигранти в Турция
Туск към Анкара: Европа би желала бързо и мащабно връщане на мигранти в Турция
Фотографите и Руско-турската война
Фотографите и Руско-турската война