НОВИНИ

За 1 май: Празнично шествие в Деня на труда на КТ "Подкрепа"

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност. И у нас, и по света, с шествия и протести преминава празникът. В центъра на София от КТ "Подкрепа" организират празнично шествие. Информационен център за безплатни трудово-правни консултации организират КНСБ пред НДК.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:05, 01.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Димитър Манолов - президент на КТ ,,Подкрепа": Тази година акцентът в нашия празник ще бъде достойното заплащане и ограничаването полагането на нощния труд, защото това е един от най-големите проблеми на работниците. Но как да кажа - всичките тези неща ще бъдат фон. Отиваме да се забавляваме.

Антония Боянова: Смятаме, че имаме проблем с допълнителните възнаграждения за нощния труд, работниците получават изключително ниско заплащане на труда си, което в сравнение с другите европейски държави е направо смехотворно.

Йордан Младенов: Мога само да пожелая и работодателите да обърнат внимание, че народа изнемогва, доходите са много ниски в цяла България.
;

Тази година шествието на синдикалната организация е посветено на искането за намаляване на нощния труд и неговото достойно заплащане. Освен това, синдикатите настояват да бъде изравнено заплащането в България с това в останалите европейски държави. Подобно е било искането и през далечната 1886 г., когато работници се събират на протест в САЩ. Тогава те настояват работния ден да бъде ограничен до 8 часа. Има и жертви на този протест и именно той служи за вдъхновение 18 години по-късно, но в Европа празникът да бъде отбязан като Ден на труда и работническата солидарност.


Ето с какви послания тръгнаха днес участниците в шествието:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на БСП срещу корупцията, мизерията и бедността
Протест на БСП срещу корупцията, мизерията и бедността
Румен Радев: Уважението към труда е мерило за обществената справедливост
Румен Радев: Уважението към труда е мерило за обществената справедливост