НОВИНИ

Активизира се старо свлачище между Албена и Балчик

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 14.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена - Балчик. Пропаднала е една от вертикалните шахти, която е част от системата за отвеждане на дъждовната вода. Участъкът е бил укрепен аварийно преди 23 години. Тогава са изградени вертикалните шахти за отводняване на свлачището.

Свлачището е активно от десетилетия. През последните две години вертикалната шахта, изградена върху ската, е пропадала по-малко. Няма опасност от срутване на намиращите се в близост почивни бази, които от години са затворени. При пропадането обаче се е свлякла една от вертикалните шахти.

"Тя не изпълнява функции за дрениране на подпочвени води. Нейната функция е единствено връзка между вертикална шахта 5 и тръбата, която се зауства в морето", обясни Димитрин Димитров, зам.-кмет на Община Балчик.

В момента засегнатото съоръжение не може да отводнява по-горната шахта, която се намира на крайбрежния път Балчик - Албена.

"Действията, които на този етап трябва да се предприемат, е да се намери решение за отводняване на водите, които биха се събрали във вертикална шахта 5, при повече валежи", каза Димитрин Димитров.

Ако шахтата не бъде отводнявана редовно, водата може да прелее и да овлажни допълнително свлачището. А това може да предизвика ново срутване. За тази година в бюджета на общината в Балчик не са планирани средства за решаването на проблема.

"Възможно е решението да не е толкова скъпо, което ще ни бъде предложено", коментира зам.-кметът на Балчик.

На този етап е решен проблемът с отвеждането на подпочвените води, които през август миналата година активизираха срутище в курорта Албена. Тогава земната маса затрупа двама души, които оцеляха по чудо.

Има изготвен проект и за укрепване на свлачището във вилната зона "Фиш-фиш" между Балчик и курорта Албена. За реализирането му ще са необходими над 10 милиона лева, които се чакат от държавния бюджет.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наплив от румънски туристи очакват хотелите край Варна за Великден
Наплив от румънски туристи очакват хотелите край Варна за Великден
Почина олимпийският шампион на скок височина Дик Фосбъри
Почина олимпийският шампион на скок височина Дик Фосбъри