Аржентина облага с екстра данъци милионерите за справяне с COVID-19

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:16, 05.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
аржентина облага екстра данъци милионерите справяне covid

Сенатът на Аржентина одобри данък върху състоянието на около 12 000 от най-богатите хора в страната, за да покрие мерките срещу коронавируса, включително медицинските доставки и помощи за бедните и малкия бизнес.

В сесия, излъчвана на живо в YouTube, и след дълъг дебат, така нареченият "принос за солидарност" беше одобрен с 42 гласа "за" и 26 "против", съобщи АФП.

Правителството на президента Алберто Фернандес се надява да събере 300 милиарда песо (3,75 млрд. долара) с еднократната такса, която по-рано бе приета от Камарата на депутатите със 133 "за" срещу 115 "против".

44-милионното население на Аржентина е силно засегнато от коронавируса, с повече от 1,4 милиона случая и над 39 500 починали, според данни от университета "Джонс Хопкинс". Пандемията изостри и без това високите нива на безработица и бедност в държавата, която е в рецесия от 2018 г.

Според схемата - наричана още "милионерски данък" ​​- хората с декларирани активи над 200 милиона песо ще плащат прогресивна ставка до 3,5% върху състоянието си в Аржентина и до 5,25% върху това извън страната. От приходите 20% ще отидат за медицински консумативи за пандемията, други 20% за малкия и среден бизнес, 15% за социални разработки, 20% за стипендии за студенти и 25% за предприятия за природен газ.

"Данъкът ще засегне 0,8% от общите данъкоплатци“, каза един от авторите на проекта, законодателят Карлос Хелер. "42% имат активи в долари, от които 92% се намират в чужбина."

Той каза, че планът е "далеч от облагането на производствената дейност“.

От другата страна Даниел Пелегрина, президент на мощното Аржентинско селско общество (SRA), предупреди, че Хелер "иска да го представи като принос на най-богатите, но ние знаем какво се случва с всички тези уникални данъци, те остават завинаги“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каква е тайната на дълголетието на Елизабет II
Каква е тайната на дълголетието на Елизабет II
Пореден ден на протести в центъра на София (Снимки)
Пореден ден на протести в центъра на София (Снимки)