НОВИНИ

България открива почетно консулство в Словения

словения отмени предвидените строги мерки транзитно преминаващите
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 17.11.2021
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

България открива почетно консулство в Словения със седалище в град Целйе, реши Министерският съвет. За почетен консул е назначен словенският гражданин Юре Пучко.

Юре Пучко се ползва с голям обществен авторитет и е известен със своята ангажираност за насърчаване на бизнес контакти между двете държави, с опита си в подкрепа на иновативни компании и с инвестициите си в двете страни.

Отличните двустранни отношения, нарастващите темпове на развитие и перспективите за по-нататъшно активизиране на връзките с Република Словения засилват необходимостта от по-пълноценно използване на института на почетните консулства, информират от правителствената пресслубжа.

Принципната необходимост от наличие на български почетен консул в страната е обусловена и от нарастване на стокообмена, съществуващия инвестиционен потенциал, както и от необходимостта от задълбочаване на търговско-икономическите връзки между словенски и български компании.

През последните години в Словения се оформи немалка българска общност. Поради географската близост, консулски услуги в Словения ползват и български граждани, живеещи в съседните страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Стефанос Циципас се отказа от Финалите на АТР
И Стефанос Циципас се отказа от Финалите на АТР
Правителството отпусна над 360 000 лв. компенсации за деца, неприети в детски градини
Правителството отпусна над 360 000 лв. компенсации за деца, неприети в детски градини