НОВИНИ

България завърши с общо осем медала на Световната купа по художествена гимнастика в София (ОБЗОР)

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:47, 14.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
българия завърши общо медала световната купа художествена гимнастика софия обзор
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Българските състезателки спечелиха общо седем медала по време на тазгодишното издание на Световната купа по художествена гимнастика, което се проведе през последните три дни в столичната "Арена София".

Пред родна публика Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъла завоюваха три златни, четири сребърни и едно бронзово отличие, с което изведоха страната ни на първо място по този показател сред всички, които се включиха в надпреварата.

Всичко започна в съботния ден, когато Боряна Калейн триумфира в многобоя с резултат от 137.300 точки, изпреварвайки Николова, която остана втора със 135.100 пункта.

Малко по-късно същата вечер състезателките ни от ансамбъла - Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева - изиграха чудесно композицията си с три ленти и две топки, което им позволи да се доберат до третото място и бронзовите медали в многобоя с 67.400 точки.

Неделята донесе още радост за Стилияна Николова, която стигна до отличия във всичките си три финала на отделните уреди, като тя грабна златото на топка и лента и заслужи сребро на обръч.

"Успях да си изиграя хубаво топката, но искам да кажа, че може и още по-хубаво да се изиграе и ще се опитам другия път да е още по-добре. Разбира се на този етап показахме доста добре съчетанията си, но можем още повече и затова ще работим и ще надграждаме оттук нататък", сподели Стилияна Николова.

Междувременно Боряна Калейн допусна грешки в съчетанията си на обръч, топка и лента, но бухалки игра стабилно и в крайна сметка това ѝ осигури сребърен медал.

"Аз съм доволна от моето представяне от гледна точка на това, че си бях поставила за цел да направя стабилен многобой и мисля, че го направих, защото все пак всички знаем, че Олимпийските игри са многобой. Не съм доволна от грешките, които допуснах на финалите, но пък донякъде е добре, че се случват сега, защото ще са ми обица на ухото и следващия път ще знам просто какво да не правя", добави Калейн.

Гимнастичките от ансамбъла пък отново не се справиха по най-добрия начин със съчетанието си с пет обръча, но на три ленти и две топки показаха корено различно лице, което им донесе сребърното отличие

"Не сме доволни от нашето представяне. Можехме да покажем по много по-добър начин двете композиции, но вярваме, че с много труд и работа ще успеем да го покажем", каза Маргарита Василева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас надви Рууд и отново е шампион на Мастърса в Монте Карло
Стефанос Циципас надви Рууд и отново е шампион на Мастърса в Монте Карло
Севиля започна неделната програма в 31-я кръг от Ла Лига с победа
Севиля започна неделната програма в 31-я кръг от Ла Лига с победа