НОВИНИ

Берое и Рилски спортист постигнаха победи в първенството на България по баскетбол за жени

Отборът от Стара Загора остава непобеден в шампионата със седем победи

ЖБК Берое
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:10, 29.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Берое продължи победната си серия в женското баскетболно първенство на България, след като надделя категорично с 88:58 (29:7, 31:10, 15:18, 13:23) над Академик (Пловдив) като гост в среща от 7-ия кръг на шампионата.

По този начин тимът от Стара Загора остава непобеден от началото на сезона със 7 успеха от 7 срещи. Академик пък регистрира шесто поражение и продължава да има само една победа в 7 мача до този момент през кампанията.

Берое бе много по-добрият отбор на паркета в пловдивската зала „Олимпиада“ и до почивката натрупа солидна преднина, което се оказа ключово за крайния изход от сблъсъка. „Зелените“ взеха първата четвърт с 29:7, а след вторите 10 минути вече водеха убедително с 60:17.

След почивката Академик повиши нивото на играта си в нападение и успя да спечели третата и четвъртата част, но пасивът на пловдивския тим след първите две четвърти бе твърде голям, за да бъде заличен и така гостите от Стара Загора се поздравиха с успеха - 88:58.

Гергана Маданкова бе най-резултатна за гостите от Стара Загора с 18 точки, 5 борби и 3 асистенции. Цветомира Наумова се включи с 16 точки, 2 борби и 4 асистенции, а Деана Стояновска се отличи с 6 точки, 5 борби и 12 асистенции.

За пловдивчанки Анастасия Калева реализира 16 точки, 8 борби и 3 асистенции, Маргарита Чипова добави 12 точки и 5 борби, а Мила Кръстева - 8 точки и 13 борби.

В следващия кръг Академик посреща Рилски спортист, а Берое гостува на Шоутайм.

Рилски спортист спечели домакинството си на Локомотив София със 77:39 (25:17, 24:12, 12:0, 16:10) в Самоков.

Победата бе пета за Рилски спортист от седем изиграни мача от началото на сезона, а Локомотив София продължава с актив 4-3.

Домакините имаха превъзходство през целия двубой и след убедителното първо полувреме водеха с 49:29, възползвайки се от пропуските на съперника. Последва много слаба трета част за гостите от столицата, които не отбелязаха нито една точка за 10 минути игра и преди последния период изоставаха с 29:61. Най-голямата разлика в срещата достигна 42 точки.

Баскетболистките на Рилски спортист спечелиха борбата под кошовете (39-31) и демонстрираха по-ефективна стрелба от игра (50%-29%), като и двата състава направиха доста грешки (20-31).

Виолета Григорова бе най-резултатна за тима от Самоков с 15 точки и 4 борби, а Деница Манолова добави 12 точки, 6 борби и 2 асистенции.

За гостите Гергана Цекова завърши с 10 точки и 5 борби.

В следващия кръг Локомотив София ще приеме Монтана 2003, а Рилски спортист ще гостува на Академик Пловдив на 2 декември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови искри в сглобката: Пеевски с критики към Денков, Борисов - арбитър (ОБЗОР)
Нови искри в сглобката: Пеевски с критики към Денков, Борисов - арбитър (ОБЗОР)
Александър Симидчиев: Бюджетът е много важно нещо за стабилността на държавата
Александър Симидчиев: Бюджетът е много важно нещо за стабилността на държавата