НОВИНИ

Без вода от години: Как в малките населени места търсят решение на проблема

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:45, 15.07.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

С напредването на лятото и жегата навън все повече населени места у нас преминават към воден режим. Сред един от сериозните проблеми остава липсата на източници за питейна вода. Такъв е случаят за селата в района на Павликени, където с дни хората са оставени без вода. От държавния ВиК холдинг търсят дългосрочно решение на проблема, но затова трябва да минат години.

На една чешма и цистерни разчитат от години през лятото жителите на село Караисен край Павликени, за да се сдобият с питейна вода.

"Не е от днес, не е от вчера, не е от оня ден, тук цялото село е пълно с малки деца, трудно е, борба за живот", каза Костадинка Янкова, жител на с. Караисен.

"Лани четири месеца капка вода не съм имала. Много лошо, все се надявам, с кофичка си нося вода от тия дето зареждат оттатък", заяви и Гица Кабаиванова, жител на с. Караисен.

В момента за питейна вода селото разчита на канал за напояване. Водата идва от язовир "Александър Стамболийски".

"В един хубав момент, каналът си е там, но спря да тече вода по него и количеството вода, което излизаше от дренажните кладенци, започна да намалява. От 12 литра в секунда, бяхме стигнали до трагичното положение - 1 литър в секунда", казва Стефан Николов, кмет на с. Караисен.

От водното дружество искат 2 млн. кубични метра вода от язовира, но получават 250 000 зараи ограничения на Екоминистерството и така вода до населеното място почти не стига. Официално обявеният режим предвижда в селото на зони да има вода по 12 часа и после 36 часа да няма. Той обаче не се спазва.

"До преди няколко дни в продължение на три седмици имахме райони в селото, където въобще вода не достигаше. В момента с новия график и въздействието на канала започваме поне от части да спазваме режима на водата", посочва кметът Стефан Николов.

Заради недостига на вода хората няколко пъти излизат на протест. Пускат им водата, но за малко.

"За съжаление обаче историята се повтаря всяка година юли водата я няма защото каналът не е пуснат февруари - март", заяви Иван Иванов, адвокат, инициатор на протестите.

Решението да се получи вода по канала на напоителни системи обаче е само временно, смятат от местната власт. Един от вариантите е от язовир за напояване и ток, "Александър Стамболийски" да стане за питейна вода. Да се изгради и водопроводна мрежа към Свищов, Павликени и Севлиево.

"Проблемът е комплексен и зависи от доста хора и институции, държавна политика, общинска политика. Проблемът на община Павликени, който е назрял, е липсата на проектна готовност и инвестиции във ВиК", каза Цанко Цонев, общински съветник в град Павликени.

От държавния ВиК холдинг вече са осъзнали нуждата от инвестиции, но това няма да стане бързо.

"В сферата на водопровода и канализацията не можем да говорим за една - две години, категорично говорим за периоди от около пет години. Така че надяваме се след около пет години да започнат да се появяват добри резултати. Дотогава работим с ВиК операторите за краткосрочно решаване на локалните проблеми", каза Лозко Лозев, изпълнителен директор на Български ВиК холдинг.

Най-сериозни са проблемите в населени места, които нямат алтернативни водоизточници.

"В момента най-критична е ситуацията в София - област, където над 50 населени места са на воден режим. Това са малки населени места, села с локални водоизточници. Търговище е друг оператор с много населени места на режим", посочва Лозев.

Докато бъде изградена инфраструктура за алтернативно водоснабдяване, водният холдинг инвестира основно в смяна на тръби, тъй като загубата на вода по тях е между 70 и 80%.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Павел Петров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин век от пресичането на Атлантика със спасителна лодка от Дончо и Юлия Папазови
Половин век от пресичането на Атлантика със спасителна лодка от Дончо и Юлия Папазови
Българската федерация по кану-каяк събра 100-годишната си история в алманах
Българската федерация по кану-каяк събра 100-годишната си история в алманах