НОВИНИ

Борислав Крачанов: Искам всеки да се гордее с нашата игра

Борислав Крачанов
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 09.07.2023
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по волейбол за жени под 19 години завърши лагера си в Самоков. Тази седмица националките ще участват на Балканското първенство, на което България е домакин. Срещите ще се проведат в зала "Христо Ботев" от 10 до 14 юли.

Балканиадата е подготовка за световното първенство в Унгария и Сърбия. Треньорът Борислав Крачанов говори пред сайта на Българската федерация по волейбол.

Какво постигнахте в подготовката за световното първенство?

- Първата част беше в Самоков. Наблегнахме основно на физическата и техническата част. Започнахме да вкарваме и отборната тактика, за да уеднаквим системата на игра и момичетата да придобият облик като тим. Смея да твърдя, че първата част от подготовката ни мина доста добре. Свършихме доста неща. Наистина сме доволни. Тук е моментът да благодаря на община Самоков за съдействието, за идеалните условия. Благодаря и на БФ Волейбол, че ни предостави абсолютно всичко, от което имахме нужда.

Сега започва Балканиадата в зала "Христо Ботев". Каква е целта в турнира?

- За съжаление не изиграхме контролите, които планирахме преди Балканиадата. Така че сега ще са първите ни официални мачове. Ще видим до къде сме стигнали и какво трябва да подобрим. Надявам се с всеки двубой да играем все по-добре. Вярвам, че след като Балканиадата е в България, в София, хората ще дойдат да ни подкрепят. Момичетата да се чувстват като у дома си. Ние като отбор и екип да се отблагодарим на невероятната ни публика с хубави мачове и резултати.

Реална цел ли е спечелването на турнира?

- Да, наша цел е. Но имайте предвид, че това е напълно нов национален отбор. За първи път се сформира с набор 2005-06 година. Не знаем какво другите отбори представляват, но и те не знаят нищо за нас. Не искам да скачам с големи надежди, че 100 процента ще спечели. Искам да играем хубаво. И работата, която свършихме в Самоков, да даде резултат.

Кои от съперниците са най-силни?

- Със сигурност Турция и Сърбия са съперници, които дават заявка за медали без значение от какъв ранг е турнирът. Вероятно ще срещнем някой от тях на полуфинал. Там ще е ключът към големия финал. Но нека първо минем през груповата фаза и да успеем да изиграем силни мачове.

Какво предстои до световното първенство, когато завърши Балканиадата?

- Оставаме в София. Тук ще бъде последната част от подготовката. БФ Волейбол ни осигури много силен приятелски турнир. Ще дойдат Китай, Бразилия и Южна Корея. Ще го изиграем дни преди заминаването ни за Унгария. Ще ни бъде от полза. Ще се сблъскваме с различни стилове. Още повече ще знаем до къде сме стигнали.

Кулминацията на годината е световното първенство. До къде стигнахте с разузнаването на съперниците?

- Трудно ни е да намерим информация за Тайланд и Перу. Хубаво е, че ще можем да играем срещу Бразилия в София. Вече знаем за Италия и Канада. За по-голямата част сме събрали нужното. Тайланд и Перу още не са играли контроли. С тайландките играем втори мач на световното. Дано успеем да разберем нещо, а не да разчитаме само на първия им двубой. За Перу е по-лесно. Срещу тях е последният ни двубой в групата и от четири мача ще съберем информация за стила им.

Добре или зле е, че само Италия е европейски отбор в нашата група?

- От една страна - добре, от друга - не толкова. В последните години при подрастващите Италия винаги взима медал. Със сигурност този тим отива с цел да е шампион. Дано покажем добър волейбол срещу тях. Европейският стил е различен спрямо азиатския и американския. С приятелския турнир ще успеем да превключваме от един към друг стил.

Каква е целта ни на световното първенство?

- Мечтите винаги са големи. Колкото са по-големи, толкова повече искаш да ги гониш. Надявам се да играем добре. Дано подготовката и работата ни донесе плодове. А какви ще са резултатите, не мога да кажа. Това са нови национални отбори и не знаем какво да очакваме. Трудно ще е. Искам да накараме всеки един, който ни гледа, да се гордее.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева спечели златен медал на топка на световното първенство по художествена гимнастика за девойки
Елвира Краснобаева спечели златен медал на топка на световното първенство по художествена гимнастика за девойки
Момчил Цветанов преподписа с Ботев Враца
Момчил Цветанов преподписа с Ботев Враца