НОВИНИ

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, прекратява разговорите за първия мандат

бсп подкрепят правителство герб прекратяват разговорите първия мандат
bnt avatar logo
от БНТ
16:37, 15.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат и няма да подкрепят кабинет на Мария Габриел. Това стана ясно от изявление на лидера на партията Корнелия Нинова след днешната среща между двете партии.

"Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи. Срокът беше само ясен - една година. Вече е връчен мандатът и съм сигурна, че никой няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат - нито за участие, нито за подкрепа".

Според Нинова ГЕРБ-СДС демонстрират хаос и лицемерие и коментира, че трябва да направят стъпка към ПП-ДБ, с които са "едно и също":

"Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход. И без това отговорността е на първия, и без това месец и половина преговарят с втория, нека финализират този разговор и си направят правителство".

Левицата ще настоява за среща между всички партии, извеждане на пет национални и надпартийни задачи, определяне на срок на действие на правителство и чак след това търсене на състав.

"Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трява да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, а той излезе със собствени задачи и приоритети".

Нинова посочи, че при днешните разговори ГЕРБ обещали на БСП в бюджета да бъдат заложени социални разходи, но на следващата им среща с ИТН казали обратното:

"Тоест, Борисов действа на принципа "който каквото иска, му го дава". БСП иска 4.5% дефицит, за да има за хората - "добре". ИТН иска под 3%, защото не трябва да се дават пари - "добре". ДБ и ПП искат оставката на Гешев - "ето ви оставката на Гешев". Това е крайно несериозно, така не може да се прави правителство, така не може да се управлява държавата".

ИТН към Мария Габриел: Правителство, което планира големи харчове, няма да подкрепим, Ваша отговорност е да говорите с БСП

На искането на БСП да не се изнася оръжие за Украйна, от ГЕРБ отговорили, че всяка партия можела да си има своите претенции в парламента, но правителството щяло "да прави това, което трябва".

"Вие ни дайте сега гласове, за да мине правителството, после си оставайте различни, критикувайте го това правителство, но то ще си действа както иска". Ние резервна гума и резервен пръст на парламента на бутоните няма да бъдем", каза Корнелия Нинова.

Тя посочи, че изявлението на главния прокурор Иван Гешев от днес няма нищо общо с решението на БСП:

"Казаното от Гешев е изключително тревожно - ще повярваме, че е искрен и е така, ако уплътни тези свои думи днес с реални действия оттук нататък".

Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде

Вижте изявлението тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските сабльорки завършиха 12-и на Световната купа в Батуми
Българските сабльорки завършиха 12-и на Световната купа в Батуми
Квалификант отстрани Карлос Алкарас от "Мастърс" турнира в Рим
Квалификант отстрани Карлос Алкарас от "Мастърс" турнира в Рим