НОВИНИ

БСП сезира прокуратурата за евентуална злоупотреба с евросредства от социалния министър

bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 26.01.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

БСП подава сигнал до прокуратурата за евентуална злоупотреба с евросредства от социалния министър Лазар Лазаров. Това обявиха депутати от партията на брифинг в Народното събрание.

Сигналът е внесен е в прокуратурата на 25 януари и съдържа факти за потенциално незаконосъобразно и неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая на европейски средства, обясни депутатът Георги Гьоков.

Социалистите смятат, че неправомерно са изразходвани пари по Плана за възстановяване и устойчивост, в частта "Социално включване". За постигане на тази цел е приет проект на стойност близо 27 милиона лева. По думите на Гьоков обаче, вместо парите да се използват за предоставяне на социални услуги, се ползват за купуване на държавни имоти.

Според Гьоков 2 170 300 лева от средствата са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово, като това е станало с решение на служебното правителство на 15.12.2022 г. Като пример депутатът посочи имот в Габрово, който е обявен за продажба на цена от 168 000 евро, а държавата го е купила за 529 600 лева.

"Няма методика, по която се определя реалната справедлива пазарна цена. Няма процедура, по която се оценяват и класират кандидатите, няма обявен орган, извършващ оценка на подадените оферти. Няма образец на протокол за извършените действия и взети решения на решаващия орган", заяви Георги Гьоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел дава България на съд заради директивата за възобновяемите източници
Брюксел дава България на съд заради директивата за възобновяемите източници
Рибакина отстрани Азаренка за втори финал в турнирите от Шлема
Рибакина отстрани Азаренка за втори финал в турнирите от Шлема