НОВИНИ

Черноморец Бургас допусна поражение във втория си двубой за ФИБА Къп и се размина с място в редовния сезон

Баскетболистите на Васил Евтимов отстъпиха с 85:96 на финландския Катая Баскет във втората си среща от квалификационна група "D" на надпреварата

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:21, 05.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
черноморец бургас допусна поражение втория двубой фиба къп размина редовния сезон
Снимка: FIBA
Слушай новината

Баскетболният Черноморец Бургас не успя да се пребори за място в редовния сезон на турнира ФИБА Къп, след като допусна поражение с 85:96 от финландския Катая Баскет във втория си двубой от квалификационна група "D" на надпреварата.

Този резултат означава, че "акулите" заедно с тима на Катая и шведският Борас завършват с актив от по една победа и една загуба, но заради по-лошата си точкова разлика българският отбор остава на последното 3-о място в своя поток.

Припомняме ви, че в сряда вечер баскетболистите на Васил Евтимов надиграха драматично Борас със 109:105 след две продължения, но днес понатрупаната умора си каза думата срещу вдъхновените финландци, които играеха пред своя публика в зала "Мотонет Арена" в Йоенсу.

Домакините започнаха срещата много силно и рано-рано се откъснаха в резултата с двуцифрена разлика при 17:6 в своя полза. В един момент от първата четвърт Черноморец съкрати пасива си на 4 пункта, но серия от 10:2 до края на откриващите 10 минути отново върнаха комфортния аванс на Катая.

В хода на втората част българският вицешампион положи усилия да остане близко в резултата до своя съперник, но Христо Захариев, но отличната стрелба от далеч на финландците продължаваше да поддържа разликата около 10 точки, като почивката дойде при резултат 53:44 в полза на домакините.

След почивката баскетболистите на Катая продължиха с високите си проценти при стрелбата, а и с настъпващата умора в редиците на Черноморец в един момент разликата скочи до 20 пункта при 75:55 в полза на домакините.

До края на третата четвърт и в началото на четвъртата "акулите" все пак намалиха пасива си до 9 точки, като в хода на заключителните десет минути от срещата преднината на финландците варираше, но в крайна сметка финалната сирена дойде при 96:85 за Катая Баскет, който по този начин спечели групата и си заслужи директна виза за редовния сезон на ФИБА Къп.

Аманзе Егекезе завърши като най-резултатен за победителите с 26 точки, а Нике Сибанде и Туомас Хирвонен добавиха съответно по 23 и 21.

За българския тим Травис МакКонико отново бе над всички с 24 пункта, капитанът Христо Захариев завърши с 18, а Андрей Иванов добави 16.

Въпреки отпадането на Черноморец Бургас от надпреварата в нея все пак ще има родно участие в редовния сезон в лицето на шампиона в НБЛ Балкан Ботевград, който попадна в група "А" на турнира, където ще мери сили с португалския Спортинг Лисабон, унгарския АЛБА Фехервар и победителят от квалификационна група "F".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът коментира фалшивия клип, в който "предлага" инвестиции на нацията (ВИДЕО)
Премиерът коментира фалшивия клип, в който "предлага" инвестиции на нацията (ВИДЕО)
Джеймс Хардън иска да премине в ЛА Клипърс
Джеймс Хардън иска да премине в ЛА Клипърс