НОВИНИ

Делото за теч на лични данни от НАП влиза в съда

фбр започва разследване хакерската атака туитър
bnt avatar logo
от БНТ
06:33, 06.03.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Почти 4 години след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите делото влиза в съда. Обвиняеми са собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. На разпоредително заседание съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

Обвинението е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 г. стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали. Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети. Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът ще заседава по делото срещу Георги Семерджиев
Съдът ще заседава по делото срещу Георги Семерджиев
Партията на премиера печели парламентарните избори в Естония
Партията на премиера печели парламентарните избори в Естония