НОВИНИ

Доналд Тръмп - нестандартният президент на САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:55, 03.11.2020
Чете се за: 03:03 мин.
По света

Кой ще бъде 46-ият президент на страната? - целият свят очаква отговора, а до него остават броени часове.

Възможно е обаче изборната нощ да се окаже много дълга и утре да не е съвсем ясно кой ще е новият стопанин на Овалния кабинет. Кое ще се окаже по-важно за американците - икономиката или Covid-кризата, която промени хода на президентската надпревара? В чия полза ще натежат везните - какво показва социологията - по данни на BBC, от вчера - втори ноември, кандидатът на демократите Джо Байдън може да разчита на подкрепата на 52% от избирателите, а опонентът му от Републиканската партия - Доналд Тръмп, на 44 %. Разликата не изглежда малка, но заради особеностите на избирателната система в САЩ, не е гаранция за победа.

Над 100 милиона американци вече са дали вота си, като са използвали възможностите за ранно гласуване и за пускане на бюлетина по пощата. Това е 47% от имащите право на глас. За сравнение - на изборите през 2016-а гласуваха общо 136 млн. души. Очаква се обработката на рекордния брой гласове по пощата, да доведе до забавяне на резултатите.

А ето и малко повече за личността на действащия президент Доналд Тръмп. Милиардерът-републиканец влезе изненадващо в надпреварата през 2016-а, а управлението му на страната, напомняше на това на някой от бизнесите му. Какъв беше мандатът на Тръмп и как с действията си може и да се превърне в първия действащ президент от близо 30 години, който да не бъде преизбран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - януари 2017

"От този ден нататък ще бъде така - Америка на първо място, Америка на първо място!"

Тези думи поставиха началото на един от най-противоречивите президентски мандати в историята на САЩ. За четири години бизнесменът, превърнал се политик, Доналд Тръмп промени представите на американците и света за поста държавен глава и за това как се прави политика. Тръмп оцеля след импийчмънт, раздели и поляризира до крайности американското общество по теми като имиграцията и расата, излезе от международни договори. Успя да отдалечи Вашингтон от традиционно близки съюзници, да поощри авторитарни лидери и режими, да се похвали с отлични отношения с Русия.

Първите две години от мандата му бяха белязани от мащабно разследване за предполагаема намеса на Москва в негова полза на изборите през 2016 година. Тръмп нарече случващото се „лов на вещици" и отрече всички обвинения. В крайна сметка беше оправдан.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - декември 2017

"Няма намеса. Няма намеса. Няма абсолютно ... Няма абсолютно никаква намеса."

Стана първият действащ американски президент, стъпил в Северна Корея след период на взаимни заплахи. Среща се два пъти с лидера на страната Ким Чен Ун, обяви, че са влюбени един в друг, но... Пхенян така и не се отказа от ядрената си програма.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - август 2019

"Аз съм избраният. Някой трябваше да го направи."

Политиката му спрямо Китай беше непостоянна - от похвали за президента Си Дзинпин и посещение в Пекин, през рязко вдигане на митата за китайски стоки и търговска война между двете най-големи икономики в света, до обвинения, че за пандемията от коронавирус е виновен Пекин. А представите на Доналд Тръмп за дипломация и предсказуемост се оказаха различни от тези на предшествениците му. През изминалите 4 години САЩ се оттеглиха от иранската ядрена сделка, от Парижкото климатично споразумение, напуснаха СЗО.

Преди началото на пандемията американците имаха сериозни основания да гласуват отново за него: ниска безработица, растящи заплати, стабилен фондов пазар, намаляване на данъците като част от първата данъчната реформа от 30 години. COVID-19 обаче обърка сметките и беляза кандидатпрезидентската кампания. Тръмп беше обвинен, че подценява опасността и че не успява да овладее заразата, отнела живота на стотици хиляди американци.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - февруари 2020

"Свършихме страхотна работа. Ще продължаваме. Един ден ще изчезне. Като по чудо. Ще изчезне."

Тръмп шокира с идеята за инжектиране на дезинфектант, с първоначалния си отказ да носи маска и с участието в мащабни предизборни митинги.

А вирусът не само не изчезна, но зарази и (самия президент) Тръмп. Който в разрез с препоръките, излезе с кортеж, за да поздрави привържениците си пред болницата. Ден по-късно се завърна победоносно в Белия дом.

Част от предизборните обещания на Тръмп не бяха спазени - стената по границата с Мексико не е завършена, не беше отменен и законът за здравеопазването, станал известен като Обамакеър. Страната стана свидетел на едни от най-мащабните и бурни протести срещу полицейското насилие и расизма.

Тръмп категорично отрече страната САЩ да има проблем с хората с различен цвят на кожата.

"Аз съм последният човек в тази зала, когото можете да наречете расист!", заяви той.

В администрацията на Доналд Тръмп (президента) хората на високи позиции, свързани най-вече с външната политика и националната сигурност, биваха или уволнявани, или напускаха. Често заради разминаване във вижданията си с Тръмп. Битката с демократите в Конгреса беше на моменти епична

Отношенията с медиите - бурни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - ноември 2016

"Медиите са сред най-нечестните хора, по всяко време. Но те не могат да ни спрат".

А един от най-верните помощници на президента се оказа ... Туитър! Тръмп денонощно използва платформата за да съобщава, да обяснява, да се кара, да обижда, да хвали.

Тръмп печели сърцата и безусловната подкрепа на мнозина американци, въпреки че често пъти излиза далеч извън общоприетите политически рамки. И отново обещава:

Доналд Тръмп, президент на САЩ - октомври 2020

"Ще направим Америка велика отново!"

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом
Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом
Протести в София: Недоволни продължават да се събират между НС и МС
Протести в София: Недоволни продължават да се събират между НС и МС