НОВИНИ

Египетският президент призова за признаване на Палестина

египетският президент призова признаване палестина
bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 24.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви днес, че арабско-израелският мирен процес е "идея на предела на силите си" и призова международната общност да признае "Държавата Палестина", предаде Франс прес.

Държавният глава, който се срещна в Кайро с премиерите на Испания и Белгия, каза, че съживяването на мирния процес между израелци и палестинци "може би не е от непосредствена необходимост". "Резултатите от това изпълнено със спънки пътуване през последните 30 години ни говорят, че трябва" да предприемем различен подход, заяви той на обща пресконференция. Сиси даде за пример ситуацията в ивицата Газа от последните десетилетия, осеяни с конфликти.

Обявяването на две държави ще е изход от войната в Близкия изток, смятат САЩ

За целта трябва да се мине през "признаване на Държавата Палестина от международната общност и нейната интеграция в Обединените нации", допълни той няколко часа след влизането в сила на режим на спиране на огъня между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас.

"Казахме, че сме готови тази държава да е демилитаризирана и също така би могло да има гаранции от сили, независимо дали това са сили на НАТО, сили на ООН, или арабски, или американски сили, докато постигнем сигурност за двете страни – за зараждащата се палестинска държава и за израелската държава", каза Сиси на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александер де Кро. Политическото решение, което изисква създаването на палестинска държава, базирана на границите от 4 юни 1967 година и със столица в Източен Йерусалим, продължава да е недостижимо, добави Сиси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 милиона лампички ще озаряват улиците на Мадрид за Коледа
12 милиона лампички ще озаряват улиците на Мадрид за Коледа
Слончета близнаци се родиха в Кения (ВИДЕО)
Слончета близнаци се родиха в Кения (ВИДЕО)