НОВИНИ

ЕС отпусна 30 млн. евро на Литва за справяне с бежанската криза

отпусна млн евро литва справяне бежанската криза
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:18, 09.10.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз отпуска на Литва 30 милиона евро за справяне с бежанската криза в страната. В събота Вилнюс получи първата част от финансовата помощ на Европейската комисия, съобщи "Европейска правда".

От отпуснатите 37 милиона евро, на Вилнюс в събота са преведени 29,6 милиона евро.

"Част от помощта ще дойде по -късно. Тя има за цел да покрие разходите, направени от Литва за управление на нелегалната миграция и осигуряване на предоставянето на основни услуги на мигранти, които са влезли в страната", каза министърът на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте.

Предоставените средства ще покрият разходите на Литва за настаняване, изхранване, охрана и обучение на мигрантите, както и инфраструктурата за приемане и задържане на мигранти, процедури за разглеждане на молби за убежище и др.

В предвидената сума са включени и допълнителни възнаграждения на длъжностите лица, които обслужват мигрантите и обработват документите им.

Повече от 4100 нелегални мигранти са пристигнали в Литва от началото на годината. Всички те са влезли през Беларус. Вилнюс обвинява Минск, че организира потока от мигранти и го нарича хибридна агресия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка
Облекчават условията за влизане на граждани от РС Македония у нас
Облекчават условията за влизане на граждани от РС Македония у нас