НОВИНИ

Федерика Бриньоне спечели гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Оре

Лара Гут-Бехрами продължава да води в класирането

Федерика Бриньоне
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 09.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската вицешампионка от Пекин 2022 Федерика Бриньоне (Италия) спечели гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в шведския зимен център Оре. Така тя запази шансовете си да спечели титлата в дисциплината и Световна купа, за която се бори с швейцарката Лара Гут-Бехрами.

Бриньоне записа общо време от 2:11.02 минути, след като беше трета след първия манш с 1:12.10 минути и даде първо време във втория - 58.92 секунди. Така тя постигна пети успех за сезона и 26-и в кариерата си.

Втора на 33 стотни от секундата завърши любимката на местната публика Сара Хектор, която беше лидерка след първата част на състезанието. Трета се нареди Лара Гут-Бехрами с пасив от 40 стотни.

"Не бях много доволна от първия манш. Казах си, че трябва да опитам всичко. Толкова съм благодарна и горда от себе си. Това е нещо специално", каза Бриньоне.

Лидерът в първия манш Хектор се нареди между Бриньоне и Гут-Бехрами, което попречи на швейцарката да спечели титлата в дисциплината. Победата носи 100 точки, а Гут-Бехрами води с 95 пред Бриньоне преди последния гигантски слалом следващия уикенд на Финалите на Световната купа в Заалбах (Австрия).

В генералното класиране Бриньоне намали преднината на Гут-Бехрами до 286 точки при оставащи пет старта до края. За разлика от Гут-Бехрами, тя ще се състезава в неделния слалом в Оре - дисциплина, в която е участвала само веднъж този сезон, в опит да събере допълнителни точки.

В неделното състезание ще се завърне и американката Микаела Шифрин, която водеше за Световната купа, докато не отпадна заради контузия на коляното след падане в края на януари. Изоставайки с 445 точки, американката има математически шанс да вземе шести Голям кристален глобус в кариерата си, но тя каза, че няма да участва в оставащите две скоростни състезания. Но Шифрин може да спечели титлата в слалома, тъй като втората Петра Вълхова е аут поради контузия, а третата Лена Дюр (Германия) изостава със 188 точки два кръга до края.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с допълнителни мерки за гарантиране на реда в столицата
МВР с допълнителни мерки за гарантиране на реда в столицата
Стоян Кубатов получи възможност за реванш срещу Ибрахим Ганев на турнира "Дан Колов - Никола Петров"
Стоян Кубатов получи възможност за реванш срещу Ибрахим Ганев на турнира "Дан Колов - Никола Петров"