НОВИНИ

ГЕРБ-СДС: В НС се образува същата коалиция "Лукойл", както в предишния парламент

Николай Минков
от Николай Минков
14:11, 21.12.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
герб сдс образува същата коалиция лукойл както предишния парламент
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за удължаване на пленарното заседание до приемане на промени в Закона за компенсациите, с които да се изземат свръхпечалбите от "Лукойл" заради високите цени на горивата.

След решението от ГЕРБ-СДС излязоха с декларация от парламентарната трибуна, в която заявиха, че в 48-ото Народно събрание се образува същата коалиция „Лукойл“ като в предишния парламент.

“Само преди 3 седмици "Лукойл" декларираха на среща със служебния кабинет, че ще платят 700 млн. лв. данъци по Закона за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества през следващата година. Те си признаха, че тяхната печалба е 2 млрд. и 100 млн. на година. А къде отидоха за тази година? Къде са те? Изтекоха в чужбина. Декларираха, че ще платят 100 млн. до края на годината. Вчера платиха 90 млн. лв., но се оказа, че от тях 17 млн. са по ДОО ,а останалите са авансово плащане за следващата година - или се оказа, че "Лукойл" платиха една нула от обещаните 100 млн. за тази година“, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Добрев изчисли, че при 3,5 млрд. литра консумация, по 1 лв. надписани отгоре, прави 3,5 млрд. лв. - тоест, обществото се ощетява с близо 300 млн. лв. на месец или 10 млн. лв. на денонощие. Добрев припомни, че от предишния парламент досега е правил 18 пъти изказвания по темата, но без резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Тунджа U19 е отбор на годината в Ямбол за 2022 г.
БК Тунджа U19 е отбор на годината в Ямбол за 2022 г.
В Брайтън са горди от представянето на Алексис Мак Алистър на Мондиала в Катар
В Брайтън са горди от представянето на Алексис Мак Алистър на Мондиала в Катар