НОВИНИ

Хеликоптери доставиха помощ на най-откъснатите региони след земетресенията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:20, 09.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Много важно развитие за хода на спасителните операции в четвъртия ден след бедствието - все повече стават местата, до които достига помощ по въздуха. Десетки хеликоптери се включиха в акции в най-засегнатите провинции и успяха да доставят храна, вода и медицински материали. В операцията се включи и самолетът на държавния глава Реджеп Ердоган - каква беше неговата мисия и още за спасяването по въздух - в следващата минута.

16 бебета, две от които извадени изпод развалините на рухнали сгради, бяха транспортирани от Кахраманмараш - един от тежко засегнатите от труса градове, до Анкара. Те пътуваха със самолета, който използва турският държавен глава. Малките пътници, за чиито родители няма подробности, бяха докарани с линейки до летището в града. Всички те са в добро общо състояние. Придружават ги лекари и неонатолози. След пристигането си в турската столица те ще бъдат настанени в болници.

И до най-отдалечените райони на провинция Газиантеп стигна помощ. Селата в общините Ислахие и Нурдаа получиха материали от първа необходимост. В акцията участваха пет хеликоптера на турските военновъздушни сили. Извършиха 17 полета до 15 планински села. Доставени са над 7 тона питейна вода и пакетирана храна, над 80 палатки, пелени и одеяла. Части на жандармерията са помогнали и за разчистването на планински пътища до три села в провинцията.

Помощ, храна и медикаменти бяха доставени по въздуха и в провинция Хатай. По въздух беше гасен и пожар на пристанището в Искендерун.

"Всички работим по 24 часа, на две смени. Успешно го извадихме жив - един от най-емоционалните моменти в живота ми. До момента, заедно с екипа, сме извадили четирима души. Всички са стабилизирани и получават медицинска помощ", заяви Йонут Олару, спасител от Румъния.

Румънският спасител разказва за изваден изпод руините 16-годишен младеж. Една от многото истории с щастлив край през изминалите 24 часа. Израелски екип спаси от руините и 65-годишен мъж в Кахраманмараш. След шест часови усилия, испански пожарникари измъкнаха мъж в град Адъяман, малко по-рано от същото място е извадена и 12-годишната му дъщеря. 79 часа след унищожителното люлеене изпод отломките беше извадено две годишно момченце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на АЯР предупреди, че прекъсване на връзките с Русия ще е катастрофално за ядрената ни енергетика
Председателят на АЯР предупреди, че прекъсване на връзките с Русия ще е катастрофално за ядрената ни енергетика
Домакините на ЛОИ в Париж 2024 представиха трасето на олимпийския маратон и на „Маратон за всички“
Домакините на ЛОИ в Париж 2024 представиха трасето на олимпийския маратон и на „Маратон за всички“