НОВИНИ

Христо Стоичков: България страда вече много години

"Аз съм оптимист и виждам България един ден да се върне на голямо първенство. Искам да отида на стадион с 40 000 или 50 000 души и да слушам националния химн на моята страна преди началото на мача и да изпитам тази емоция", споделя още българската футболна легенда в интервю за сайта на ФИФА

христо стоичков успеха георги господинов една златна топка българия
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 28.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол беше сред тези, които взе участие в дебютното издание на приятелския турнир FIFA Series, като селекцията на Илиан Илиев пътува до Баку за мачове срещу Танзания и домакините от Азербайджан.

По този повод от световната футболна централа ФИФА потърсиха живата легенда на футбола у нас Христо Стоичков за коментар относно това какво се случва с любимата му игра в България.

В интервю за сайта на международната федерация носителят на "Златната топка" за 1994 година заяви, че настоящите футболни национали трябва да намерят своя собствен път, а самият той винаги е готов да им даде съвет.

"Винаги казвам на футболистите от сегашния национален отбор да не се опитват да ни копират. Те трябва да намерят своя собствен път и това включва упорита работа и мислене за това какво трябва да направят, за да се подобрят. Ако се опитат да ни копират, това само ще окаже натиск върху тях, а когато това се случи, нещата обикновено не се получават", сподели бившият футболист на ЦСКА и Барселона.

"Опитвам се да им давам съвети, но само ако ме питат. Харесва им да са с мен и аз им показвам любовта, от която се нуждаят и която е толкова важна за тях. Близо сме", призна още той.

Голмайсторът от световното първенство в САЩ през 1994 година изрази още оптимизъм относно това, че скоро България ще играе отново на голям футболен форум, като Стоичков разкри, че си мечтае да види пълен стадион с 40 или 50 хил. души, които пеят български химн.

"Аз съм оптимист и виждам България един ден да се върне на голямо първенство. Искам да отида на стадион с 40 000 или 50 000 души и да слушам националния химн на моята страна преди началото на мача и да изпитам тази емоция. Надявам се това да се случи скоро, но трябва да свършим много работа на всички нива", заяви бившият футболист.

Българската футболна легенда Христо Стоичков взе отношение и по новата инициатива на световната футболна централа - FIFA Series.

"Това са международни мачове и трябва да се възползваш максимално. Факт е, че става по-трудно да се организират международни срещи, но именно такава възможност предоставя турнирът FIFA Series. Става все по-трудно да се намерят големи отбори, срещу които да играеш, и тези турнири помагат на по-младите играчи, като им дават шанс да се състезават и да се учат. Във ФИФА трябва да бъдат аплодирани за желанието им да го направят. Това наистина ще помогне на всички участващи отбори и знам, че от ФИФА са положили много работа в това. Поздравления от мен", завърши Христо Стоичков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТД "Митница София" е с нов директор
ТД "Митница София" е с нов директор
Корнелия Нинова: Логично и естествено не получихме третия мандат
Корнелия Нинова: Логично и естествено не получихме третия мандат