НОВИНИ

Италия ще задели 12 млрд. евро по мега проекта за мост до Сицилия

италия задели млрд евро мега проекта мост сицилия
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 17.10.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Италия обяви, че ще задели 12 млрд. евро за изграждане на огромен мост, който да свърже остров Сицилия с континенталната част на страната, предаде Ройтерс.

Изграждането на такъв мост се планира от десетилетия, но компанията, създадена за надзор на строителството, бе закрита през 2013 г. като част от усилията за свиване на държавните разходи в момент, когато Италия се бореше да овладее нарастващия си държавен дълг по време на продължителна рецесия.

Икономическият министър Джанкарло Джорджети уточни, че сумата ще бъде инвестирана в течение на няколко години, като първите три транша ще бъдат направени до 2026 година.

Мостът, свързващ Сицилия с южния регион Калабрия, ще бъде с дължина 5 км, като ще включва централна отсечка от 3,3 км. По този начин той ще надмине сегашния рекордьор - моста "Чанаккале" в Турция с неговите 2,02 км.

Миналия месец консорциум, начело с италианската група "Уибилд", обяви, че е представил обновена версия на проекта, включваща най-новите технологични разработки и технически регулации.

В Италия мостът е обект на силни спорове. Ожесточени са критиките дали е разумно да се строи в активна сеизмична зона, както и твърдения, че проектът е вреден за околната среда.

Идеята обаче има силна подкрепа като перспектива за осигуряване на бърза жп и шосейна връзка, която да даде тласък на хронично недоразвитата икономика на Южна Италия. Твърди се също така, че мостът ще даде възможност товарни кораби от Суецкия канал да бъдат разтоварвани в Сицилия, откъдето влакове да превозват стоките на север, което ще намали нуждата от скъпи курсове през Средиземно море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души с ковид са починали и близо 600 са новозаразени за последното денонощие
Трима души с ковид са починали и близо 600 са новозаразени за последното денонощие
Сухопътни части от България и Италия започват учения на полигон Корен
Сухопътни части от България и Италия започват учения на полигон Корен