НОВИНИ

Израелската армия преминава в пълномащабно настъпление в Ивицата Газа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:55, 10.10.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че армията преминава в пълномащабно настъпление в Ивицата Газа. Галант е направил това заявление по време на среща с израелски военнослужещи.

Досега над 1000 са загиналите израелци при офанзивата на Хамас, ранените са над 2800. Загиналите палестинци в Газа и на Западния бряг са близо 800. Пострадалите при израелските атаки са над 4000 души. Хамас държи в плен до 150 израелски граждани. Засега преговори за тях не се водят. Ударите и от двете страни продължиха и днес.

Боецът с девет живота: Командирът на военното крило на Хамас

Хамас обстрелва с ракети южния израелски град Ашкелон като преди това предупреди жителите да го напуснат до 17.00 часа местно време. Ашкелон е крайбрежен град в Южния окръг на Израел, на брега на Средиземно море, на 50 километра южно от Тел Авив и на 13 километра северно от границата с ивицата Газа.

"Родителите ми бяха в сигурна къща, обадиха ми се в паника. Както виждате всичко е в руини", каза Ели.

Израел продължа да атакува Газа, като порази над 200 цели на Хамас. Групировката потвърди убийството на двама свои високопоставени членове. Над 173 000 жители на ивицата са вътрешно разселени по данни на ООН. Цели квартали са сравнени със земята.

Нови записи със заложници и заплахи от Хамас, че ще започне да ги екзекутира

„Никога не съм виждала въздушни удари като този път, нито през 2014 г., нито през 2008 г. Нито една война не е била като тази. Всяка минута и всяка секунда има удари. Всяка минута има мъченици, в къщите им, млади хора, деца, всички", посочи Самах Або Латифа.

Военното крило на палестинското движение съобщи и за обстрел на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив. В града събират дарения за хората в южен Израел. Доставят се храна и санитарни продукти.

"Това, което изпитваме сега е немислимо. можете да видите хората, които прииждат. Те носят храна. Ние сме в контакт с командирите на място, за да знаем от какво имат нужда там", заяви Тамари Шори.

Кои са Хамас и Хизбула?

Палестинските ислямисти обявиха, че няма да преговарят за заложниците , похитени от Израел, по думите им "до края на битката". Пленените са до 150 души-сред тях жени и деца, чужденци и хора с двойно гражданство.

Отчаяното търсене на един брат - "Пишеше, че ни обича, а после връзката внезапно прекъсна"

Четири дни след офанзивата на Хамас, границата с Газа е обезопасена, потвърди израелската армия. Напълно възстановена е оградата по сектора , която в събота палестински бойци пробиха, за да навлязат на израелска територия. Палестинската автономия и Световната здравна организация призоваха към отварянето на хуманитарен коридор към Газа, след като вчера Израел нареди пълна блокада на палестинската територия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският премиер остана много доволен от предстоящото домакинство на Евро 2028
Британският премиер остана много доволен от предстоящото домакинство на Евро 2028
Адриен Рабио: Дано Ерлинг Холанд или Килиан Мбапе спечели "Златната топка"
Адриен Рабио: Дано Ерлинг Холанд или Килиан Мбапе спечели "Златната топка"