НОВИНИ

Какви са иновациите на учените в борбата срещу епидемии

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:48, 26.09.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Освен мерки за ограничаване на COVID пандемията, световните организации като ООН разработват и препоръки - как да бъде предотвратена появата на нови епидемии.

Един от специалните гост-лектори на Софийския фестивал на науката е д-р Велислава Петрова. Българката, която впечатли научната общност с изследване за вируса на морбили, който изтрива имунитета на човек, сега е консултант в отдела за иновации на ООН и коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност.

Д-р Петрова, здравен консултант към ООН: Имунитетът срещу рубеола, изграден чрез ваксина, може да предпазва от COVID-19

Морбили съвсем не е от безобидните инфекции, знае се, че напада онези клетки в организма, които са носители на имунната памет. За да разбере какво се отразява тази инфекция на имунитета, д-р Велислава Петров изследва преболедували деца от общност на ортодоксални протестанти в Холандия. Разбиранията им не позволяват ваксинациите. И така установява, че децата губят за дълго клетките на имунната памет.

Д-р Велислава Петрова - вирусолог, институт Сангер, Кембридж: И след като тези клетки биват инфектирани и изчистени, защото умират, в последствие имунната система губи част от запасите си на имунна памет, която е имала преди инфекцията.

Освен научните си изследвания около вирусите и имунологията, Велислава става и консултант към ООН за възможните иновации, които биха ограничили пандемии като тази с COVID-19. Опитът от нея извади на преден план разработки, които намаляват натиска върху здравните системи, който стана причина държавите да въведат строги мерки.

Д-р Велислава Петрова - вирусолог, институт Сангер, Кембридж: Така че голяма част от иновациите е свързана с това как да се намали натискът към здравните системи. Има много такива електронни картони, електронни системи, които въведоха нуждата от дигитализация на здравни заведения.

Има какво да се направи и да се намали рискът от възникване на нови епидемии показва анализът и на тази епидемия. Знае се, че голяма част от нововъзникващите вируси идват от азиатските страни.

Д-р Велислава Петрова - вирусолог, институт Сангер, Кембридж: В много държави извън Китай е забранена търговията и пазарите с диви животни, докато в Китай това не е така. Което означава, че такъв тип вирус и обикновено животински, могат да бъдат предавани много лесно.

Епидемиите обикновено тръгват от страни, в които достъпът до здравеопазване е много труден. Затова не всичко опира до технологии, иновации и изкуствен интелект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-интересните мачове от "Ролан Гарос" - в ефира на БНТ 3
Най-интересните мачове от "Ролан Гарос" - в ефира на БНТ 3
ЕК с предложение за ново образователно пространство
ЕК с предложение за ново образователно пространство