НОВИНИ

Кирил Десподов с мач №50 за България

Националът достигна легендата Георги Аспарухов-Гунди.

Кирил Десподов:
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:19, 05.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Кирил Десподов достигна иконата на Левски и българския футбол Георги Аспарухов-Гунди по брой мачове в националния отбор. Той ще изведе "лъвовете" с капитанската лента в мача с Беларус на стадион "ЗТЕ Арена" в унгарския град Залаегерсег. Роденият на 11-и ноември 1996-а година Десподов има вече 50 мача с националния флаг на гърдите.

50 мача и 19 гола е постижението на Георги Аспарухов-Гунди. Според доста англоезични и немскоезични статистически сайтове, Гунди има 49 мача и 18 гола в периода от 6-и май 1962-а година до 11-и юни 1970-а година. Доста по-сериозен брой руски, унгарски и полски сайтове, включително и български стастици и футболни историци, обаче съобщават за 50 мача и 19 гола.

За да се стигне до такива противоречиви данни за легендарния "син" №9 обаче причината е една. Тя е в объркване на световното първенство в Чили, където двата си разменят фланелките. Така попадение на Аспарухов е записано на името на съотборника му Соколов, както и още един мач, в който само Гунди е титуляр, но отново двамата са сменили екипите си.

По всяка вероятност Десподов ще запише своя мач №51 в Пловдив срещу Северна Ирландия (8-и септември, 19:00 часа) и ще задмине Аспарухов, без значение дали мачовете му са 49 или 50.

Също така по 50 мача имат още Николай Бодуров и Иван Зафиров-Копата, чието постижение Десподов също изравнява.

Десподов е вкарал 14 гола за България от дебюта си през 2018-а година, а ако днес се разпише, то той ще се изравни с друга огромна фигура в българския футбол – Красимир Балъков.

Беларус и България играят от 21:45 часа на стадион "ЗТЕ Арена" първа среща от група С3 на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Гледайте срещата НА ЖИВО по БНТ 1, БНТ 3 и на сайта ни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Били ли са изгонени неправомерно туристи от хижа "Иван Вазов"?
Били ли са изгонени неправомерно туристи от хижа "Иван Вазов"?