НОВИНИ

Клеман Бон: Не трябва да се прибързва с процеса на разширяването на ЕС

Айше Сали
от Айше Сали
22:44, 21.12.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Двустранните отношения между София и Скопие, заедно с усилията на Европейския съюз, трябва да бъдат в основата на европейската перспектива на Република Северна Македония. Това заяви на среща с журналисти френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Той е на посещение в България, за да представи приоритетите на Френското председателство, което започва в началото на следващата година.

Клеман Бон не се ангажира с конкретна дата за присъединяване на страната, но беше категоричен, че преговорите трябва да продължат, въпреки трудностите.

Според него разширяването на Евросъюза е част от сигурността и стабилността в региона. По време на визитата си у нас Клеман Бон се срещна с президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

"Не бива да се прибързва с процеса на присъединяване. Заявявали сме го. И това надхвърля въпроса за присъединяването на Република Северна Македония. Отнася се като цяло за процеса на разширяване. Важното е преди да се финализират въпросите за присъединяване на новите страни, самият Европейски съюз да се реформира. Има цяла система от канали, по които ЕС и отделни европейски страни работят със Западните Балкани. Тези въпроси трябва да се групират, дискутират и да се отнесат до Европейската комисия и Европейския съвет преди Конференцията за Западните балкани през юни догодина", заяви Клеман Бон, държавен секретар на Франция по европейските въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акт заради козите в Русе - глобяват собственика
Акт заради козите в Русе - глобяват собственика
Лидерите на Албания, Сърбия и Р Северна Македония се договориха за сътрудничество
Лидерите на Албания, Сърбия и Р Северна Македония се договориха за сътрудничество